Autor: Sorina David

Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie urmează să definitiveze astăzi toate propunerile la Legea privind controlul tutunului. Este ultima ședință în care deputații mai pot face acest lucru înainte ca documentul să ajungă în plenul Parlamentului pentru lectura a doua. Chiar și așa, nu se știe dacă Legea va fi adoptată de Legislativ sau pentru ea își va asuma răspunderea Guvernul, având în vedere că în această săptămână au loc ultimele ședințe ale actualului Legislativ dinainte lansării campaniei electorale pentru parlamentare. Ideea a fost lansată de chiar președintele Parlamentului, Igor Corman într-un interviu. 

 „Eu nu pot să exclud o asemenea posibilitate, deşi eu sunt adeptul căii parlamentare, conform procedurilor. Este bine când toate aceste proiecte sunt dezbătute conform procedurilor şi adoptate în Parlament, dar în asemenea situaţii când nu există claritate, dar proiectele sunt într-adevăr foarte importante şi ştim că din punct de vedere a timpului, nu putem să tărăgănăm, am putea să o facem, dar, deocamdată, nu pot să zic că mergem pe această soluţie, examinăm ambele opţiuni”, a declarat Igor Corman, citat de TV7.

 █ Cu cât sărăcește, de fapt, legea anti-tutun proprietarii localurilor de alimentație publică  

Amintim că în prima lectură documentul a fost adoptat fără modificări, însă mai mulți deputați au cerut schimbări esențiale în lectura a doua.

Între timp, proiectul este discutat aprins în Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. La ședința de săptămâna trecută, reprezentanții acesteia au respins propunerea Comisiei buget și finanțe, care vrea ca fumatul în spațiile publice să fie totuși permis.

„Eu nu înțeleg de ce ar trebui să se facă excepție și să nu fie interzis fumatul în baruri, restaurante, discoteci și alte spații publice cu destinație similară. Asta duce la zero tot ce am schimbat noi până acum”, a declarat Liliana Palihovici, membru al comisiei.

„Nu putem să permitem pentru că anume acesta este punctul forte al proiectului de lege”, a mai adăugat Svetlana Cotelea, viceminstrul Sănătății, în cadrul aceleeași ședințe.

 Încă o pierdere pentru industria tutunului. Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul de lege privind controlul tutunului 

La rândul său, deputatul Gheorghe Brega a insistat ca în localuri să fie amenajate spații speciale pentru fumători. „Noi trebuie să permitem fumatul în spațiile create pentru fumători. Trebuie să fie sală pentru fumători și sală pentru nefumători. Nu se poate la toți de interzis”, a declarat Brega.

Contra-argumentele colegilor nu au întârziat, iar propunerea a fost respinsă. Deputații au venit însă cu o altă propunere – ca în spațiile publice să fie amenajate boxe speciale destinate doar pentru fumat. Deocamdată, inițiativa a rămas la nivel de discuție. Totuși viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea a cerut atunci deputaților din comisie ca în lege să fie scris clar ce condiții trebuie să îndeplinească agentul economic care vrea să amenajeze un astfel de loc pentru fumători. În replică, Președintele Comisiei, Vladimir Hotineanu a spus că Ministerul Sănătății nu mai poate veni cu astfel de amendamente la lege.

 „Acum voi ca autori nu aveți dreptul la noi amendamente, după ce ați prezentat proiectul în lectura întâi. Veți introduce aceste condiții în regulamente”, a declarat Hotineanu.

Vom preciza că adoptarea pachetului de legi privind controlul tutunului face parte din Programul de activitate al Guvernului și Acordului de Asociere Republica Moldova Uniunea Europeană.

 

 Articole relaționate:

62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului

Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări

Confuzii în Parlament. Proiectul legii antitutun a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că deputații vor „să îmbunătățească” legea