Redactor: Irina Miron

Cel puţin 23 de femei din Canada care luau contraceptivele Yaz şi Yasmin, unele dintre cele mai răspândite anticoncepționale, au murit din cauza formării unor cheaguri de sânge, anunță  Ministerul Sănătăţii de la Ottawa, citat de agenția Agerpres cu referire la postul public de televiziune din Canada, CBC.

Medicii şi farmaciştii care sunt obligaţi să semnaleze reacţiile adverse la medicamente suspectează că la originea deceselor s-ar afla anticoncepţionalele produse în laboratorul german Bayer, a adăugat televiziunea. Intervievat de CBC, avocatul care a lansat un recurs în nume colectiv, a afirmat că este posibil ca sute de femei să fi suferit efecte dăunătoare din cauza acestor preparate anticoncepţionale.

Astfel, împotriva Bayer au fost depuse deja câteva mii de plângeri, în special în SUA. Agenţia Americană pentru produse alimentare şi medicamente a transmis încă din aprilie 2012 un avertisment, indicând că pilulele ar putea fi „legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge ” şi că această informaţie va figura pe înştiinţările lor.

O atenţionare similară a fost şi în 2011 din partea Agenţiei Europene a Medicamentelor. Pilulele Yaz şi Yasmin, produse în laboratoarele Bayer, care sunt printre cele mai vândute contraceptive, conţin drospirenonă combinată cu etinilestradiol, un estrogen des întâlnit  în contraceptivele orale.