Redactor: Ina Guțu

Numeroase studii realizate în Statele Unite, dar și în Europa, arată că băuturile carbogazoase sunt contraindicate. Savanții susțin că acestea sporesc riscul îmbolnăvirii de diabet zaharat de tip 2, scrie worldhealth.net.

Profesorul Dora Romaguera-Bosch, de la Colegiul Imperial din Londra a studiat asocierea între consumul de sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr, precum și cu îndulcitori artificiali, și incidența diabetului în rândul a 15.374 de persoane, din 8 țări europene, printre care aproape 12 mii de persoane suferinde de diabet.  

Subiecților li s-au adresat întrebări legate de stilul de alimentație și utilizarea băuturilor carbogazoase. Cercetătorii au constatat că numărul cazurilor de diabet are legătură cu aceste băuturi. Astfel, consumul zilnic al unei doze de aproximativ 354 de mililitri  este asociat cu o creștere de 58 la sută a riscului de face diabet zaharat.