Autor: Irina Papuc

Compania Națională de Asigurări în Medicină a acumulat în 2012 aproape un milion de lei din sancțiunile adminsitrative aplicate pe parcursul anului celor care nu și-au procurat poliță de asigurare medicală. Informația a fost făcută publică astăzi, în plenul Parlamentului, de către directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga.

Potrivit informațiilor publicate în raportul privind utilizarea fondurilor CNAM, Compania a acumulat în 2012 resurse financiare în sumă de 3 miliarde 870 de milioane de lei. Banii provin din bugetul de stat, din achitarea poliței prin contribuții procentuale și prin procurarea acesteia în sumă fixă. O parte aparent nesemnificativă – de 936 mii de lei – s-a adunat din penalitățile aplicate de CNAM, a menționat Mircea Buga.

Cea din urmă cifră a provocat, însă, nemulțumirea mai multor parlamentari, care au criticat conducerea Companiei, pentru graba de a amenda persoanele neasigurate. „Ați rupt acest milion de la acești oameni săraci, care nu au bani să-și cumpere această poliță. Trebuie schimbat mecanismul“, a intervenit deputatul PL, Gheorghe Brega.

Și deputatul comunist, Galina Balmoș, a avut obiecții. Ea a remarcat că instituția a permis restanțe de la agenții economici de circa patru milioane de lei, în schimb îi obligă pe oameni să achite amenzi din puținul pe care îl au. Într-un final, raportul privind utilizarea fondurilor CNAM a fost adoptat cu majoritate de voturi, însă fără participarea comuniștilor.

Potrivit CNAM, în primele trei luni ale acestui an au fost acționați în judecată peste 300 de oameni, pentru că nu s-au asigurat, așa cum prevede legea. Amenda ajunge până la 50 unități administrative, adică până la 1.000 de lei. 

Citește la aceeași temă:

Tinerii care studiază în străinătate ar putea fi scutiți de obligația de a-și cumpăra poliță de asigurare medicală