Redactor: Ina Guțu

Purtând în componența lor cuvântul  ”Vita”, care în latină înseamnă viață, vitaminele sunt necesare organismului, pentru că participă la transformarea alimentelor în energie. Atunci când oamenii nu primesc  suficiente astfel de substanțe, se pot îmbolnăvi de scorbut sau rahitism, scrie New York Times.

În timp ce nutriționiștii susțin că doza zilnică de vitamine care se conține într-o alimentație sănătoasă este suficientă, producătorii de suplimente alimentare afirmă că acestea nu sunt îndeajuns și insistă asupra unui adaos. Rezultatele mai multor studii realizate pe parcursul anilor de oamenii de știința arată, însă, că excesul de vitamine poate fi periculos pentru viață. Suplimentele cresc riscul îmbolnăvirilor de cancer și rata mortalității. 

Una din cercetările care confirmă o asemenea concluzie a fost publicată în 1994 în revista de specialitate New England Journal of Medicine. La studiu au participat 29 de mii de bărbați din Finlanda, care consumau zilnic o doză suplimentară de vitamina E și beta-caroten, un tip de pigment ce se găsește în plante, mai ales în morcovi. Cei care au întrebuințat asemenea substanțe între 5 și 8 ani erau mult mai predispuși cancerului la plămâni sau unor afecțiuni cardiace, arată rezultatele acestui studiu.

În 2004, o analiză realizată pe seama rezultatelor altor 14 cercetări pe aceeași temă a dus la concluzii, potrivit cărora persoanele care au consumat suplimente de vitamina A, C, E, beta-caroten, dar și un mineral numit selenium, administrat pentru a preveni cancerul intestinal, a dus la creșterea mortalității. Alte studii au arătat că suplimentele de vitamina E sporesc riscul infarctului în rândul persoanelor suferinde de diabet.

Explicația efectelor negative a suplimentelor de vitamine rezidă în antioxidanți.

Aceștia se formează odată cu apariția oxigenului la nivelul mitocondriilor, organitele unde alimentele se transformă în energie. Oxidarea conduce la formarea de elemente care au un electron liber, numite radicali liberi sau agenți oxidanți, foarte instabili. Aceștia interacționează ușor și au capacitatea de a distruge alte structuri, cum ar fi lipidele, proteinele și ADN-ul celular. Supradoza de vitamine duce la un dezechilibru la nivelul acestor radicali liberi, care capătă un rol negativ.

Efectele defavorabile ale suplimentelor sunt pronunțate în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, susțin cercetătorii, care recomandă și oamenilor sănătoși să se abțină de la consumul acestora.