Redactor: Sorina David

Potrivit specialiștilor, „dieta occidentală” are efecte nu doar asupra siluetei şi metabolismului, ci şi asupra inteligenţei. Astfel, adolescenţii care consumă cantităţi mari de burgeri, cartofi prăjiţi, sucuri îndulcite, carne roşie şi mezeluri au capacităţi cognitive mai scăzute, în comparație cu cei care au o alimentaţie mai sănătoasă.

„Alimentaţia occidentală”, cum este numită de nutriţionişti, conţine în mod tipic cantităţi mari de mâncare cumpărată gata preparată, de mezeluri şi carne roşie, cartofi prăjiţi şi alte alimente prăjite și băuturi răcoritoare bogate în zahăr, scrie Daily Mail. Adolescenţii care la 14 ani aveau o astfel de alimentaţie,au înregistrat scoruri mai mici la testele cognitive până la vârsta de 17 ani, arată un studiu realizat de specialiştii de la University of Western Australia şi Telethon Kids Institute, efectuat pe un eșantion de 602 de participanţi. Specialiștii atenționează că alimentaţia nesănătoasă afectează timpul de reacţie, capacitatea mentală, atenţia vizuală, învăţarea şi memoria.

În  schimb, copiii care consumau cantităţi mai mari de fructe şi legume cu frunze verzi aveau capacităţi cognitive mai bune. După părerea cercetătorilor, micronutrienţii din verdeţuri ar îmbunătăţi dezvoltarea cognitivă. În schimb, în dieta occidentală, cantitatea mare de acizi omega-6 în raport cu cea de acizi omega-3 ar afecta negativ capacităţile cognitive.

Se crede că un aport ridicat de grăsimi saturate şi carbohidraţi simpli este asociat cu o înrăutăţire a funcţionării hipocampului, regiune cerebrală implicată în învăţare şi memorie şi care creşte semnificativ în volum în perioada adolescenţei, o etapă critică în dezvoltarea creierului.

█ Articole relaționate:

Iaurtul degresat și produsele lactate fermentate pot preveni apariția diabetului 

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului 

Se face conștient. În Moldova, proprietarii de magazine alimentare și comercianții de la piață ne pun în pungă produse cu termen de valabilitate expirat