Autor: Irina Papuc

Au promis salarii mai mari pentru medici, medicamente și polițe medicale mai ieftine pentru unii moldoveni. Anii au trecut, mandatul s-a scurs, iar aceste idei așa și au rămas niște promisiuni neonorate.

Cele mai multe promisiuni au fost rostite de către Partidul Democrat și cel Liberal. Promisiunile electorale ținteau exact acolo unde pe moldoveni îi doare – medicamentele vor fi mai ieftine, polița la fel, serviciile medicale vor fi și ele mai accesibile și mai calitative. Toate acestea au fost rostite acum patru ani. Acum, în toiul altei campanii electorale unde se face uz până la refuz de alte făgăduieli, putem compara între ceea ce am fi putut avea și ceea ce avem de fapt.

Astfel, într-o analiză publicată pe platforma promis.md, un produs al asociației ADEPT, sunt relatate promisiunile electorale, dar și realizările partidelor care s-au aflat la guvernare în ultimii patru ani. Astfel, cu cele mai multe, dar și nu tocmai realiste promisiuni s-a lansat Partidul Democrat. Încercând să convingă că merită voturi, membrii acestei formațiuni au promis polițe mai ieftine pentru tinerii de până la 30 de ani, majorări esențiale de salarii pentru lucrătorii medicali, dar și modernizarea infrastructurii instituțiilor medicale. Acestea așa și au rămas la capitolul restanțe. Totuși, una dintre realizările acestui partid, atrag atenția autorii analizei, este asigurarea facilităților pentru unele grupuri de moldoveni și aici vorbim despre asigurarea cu poliță medicală a celor care au în grija lor o persoană cu dizabilități, precum și asigurarea serviciilor medicale gratuite în baza poliței pentru mamele care îngrijesc copii de până la trei ani și care nu sunt încadrate în câmpul muncii.

 INVESTIGAȚIE// Harta intereselor politice în sănătate din România 

Și Partidul Liberal s-a întrecut la promisiuni. Unele au fost realizate, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru medicii de familie, prin renovarea a 25 la sută dintre toate centrele de sănătate, relansarea serviciului de urgență aerian, chiar dacă aceasta din urmă este o reușită pe jumătate.

„Cu toate acestea, au fost înregistrate progrese nesatisfăcătoare în promovarea şi dezvoltarea sistemelor private de asigurare medicală şi mărirea salariilor personalului din sistemul de sănătate, care este doar proporţional cu mărirea indicelui preţurilor de consum şi a inflaţiei”, se arată în analiză.

Cele mai mari realizări în domeniul sănătății în perioada 2010 -2014

Printre cele mai mari realizări se numără creșterea nivelului de finanțare pentru ocrotirea sănătății din bugetul public de stat și din fondul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În același timp, volumul asistenței externe a ajuns la 91 de milioane de dolari. Printre reușite mai este trecută și micșorarea prețurilor la medicamente, chiar dacă vorbim de o reducere ușoară a prețurilor - în 2011 preţurile la medicamente s-au micşorat în comparaţie cu 2010, iar începînd cu 2012 acestea au început a creşte conform următorului ritm: 2012: +1.4%; 2013: +4.2%, iar în primele 8 luni ale 2014: +4.2%.

În aceeași perioadă au fost reparate mai multe instituții medicale, aceasta fiind la fel o promisiune electorală. Astfel, au fost reparate  8 spitale republicane, inclusiv printr-un parteneriat public-privat; 3 spitale municipale; 15 spitale raionale, inclusiv unul printr-un parteneriat public privat; peste 60 de centre de sănătate din zona rurală; 11 centre de sănătate publică; 2 centre de transfuzie a sângelui; şi mai multe staţii de asistenţă medicală urgentă. La capitolul realizări se mai menționează promovarea autonomiei în cadrul asistenței medicale primare, completarea categoriilor asigurate de către Guvern și introducerea screening-urilor pentru maladiile cardiovasculare și oncologice.

 Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

Restanțe în sistemul de sănătate

Deocamdată diferențele dintre zonele rurale şi urbane, privind direcţionarea investiţiilor rămân foarte mari, în defavoarea mediului rural, desigur. Mai mult, investițiile din fondul de dezvoltare al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină pentru orașe sunt în creștere. Partidele aflate la guvernare n-au reușit niciun progres în restructurarea reţelei de spitale publice, fiind comasate doar două spitale în unul. În plus, în defavoarea realizării acesteu activităţi din programul de guvernare, la începutul anului 2013 Parlamentul a suspendat mai multe acte normative ale Ministerului Sănătăţii ce vizau reorganizarea mai multor spitale aflate în capitală. Parlamentul a decis că mai întâi este nevoie de un document strategic de reformare, iar Ministerul Sănătății așa și nu l-a prezentat, deși s-a angajat să o facă.

Patru ani au trecut, iar salariile medicilor au fost majorate nesemnificativ. În 2013 și 2014 leafa medicilor s-a mărit cu câte 21 la sută și constituia anul trecut 4,873 lei. Ea rămâne a fi însă de două ori mai mică decât salariul din domeniile activităţilor financiare, de asigurări şi a tehnologiilor informaţionale.

O altă promisiune neonorată rămâne salarizarea rezidenților. Chiar dacă există o Hotărâre de Guvern și un ordin al Ministerului Sănătății, lucrurile nu s-au schimbat. Doar o mică parte dintre aceștia își pot ridica banii promiși. 

 

 Articole relaționate:

Director de spital, cărat prin oraș într-un tomberon pentru gunoi. Așa angajații au încercat să-l convingă să-și dea demisia 

Se caută o companie cu afaceri de 1 milion de dolari care să cumpere echipamente pentru un spital. Ce tehnică se va procura nu știu nici cei care vor opera 

Cum să-ți dezvolți o afacere durabilă în medicină