Redactor: Ina Guțu

Rata fertilității în continuă scădere în rândul femeilor din Asia, ca urmare a deciziei premeditate de a întârzia nașterea primului copil în tinerețe, are ca efect dezvoltarea unei piețe noi – cea a fertilizărilor in vitro, scrie Fox News.

Mai multe țări, cum ar fi Singapore, Japonia și Coreea de Sud înregistrează rate de fertilitate mai mici de 1,5 nașteri la o femeie, nivel considerat de specialiști foarte scăzut.  La celălalt pol, în Statele Unite rata fertilității este de 2.01 iar în Australia – de 1.9.

Pe termen scurt, rata scăzută a fertilității pare să aibă rezultate benefice, producând o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor, pe seama numărului mai mic de indemnizații pe care statele trebuie să le acorde pentru creșterea copiilor. Pe termen lung însă, acest fenomen va duce, inevitabil, la reducerea forței de muncă, odată cu îmbătrânirea populației.

Pentru a evita agravarea problemelor economice pe viitor, unele țări, cum ar fi Coreea de Sud, care înregistrează o rată a fertilității de 1,4, acordă ajutoare financiare pentru tratarea infertilității. Iar în Singapore, unde rata fertilității e de 1.29, subvențiile guvernamentale acoperă 75 la sută din costul procedurilor de fertilizare în vitro al unui cuplu.

Și alte state, în care această problemă nu este atât de pronunțată, printre care Vietnam, Cambodgia sau Filipine, dezvoltă politici menite să stimuleze natalitatea.

India, care este țara cu cea mai înaltă rată a fertilității din Asia (2.2), a adoptat de asemenea un cadru legal permisiv în ceea ce privește mamele surogat, care face din această țară o destinație atractivă pentru fertilizările în vitro.

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului fecundează ovulul femeii în laborator. Acolo se formează embrionul, care este transferat mai apoi în uterul  mamei. Fertilizarea pe această cale nu afectează complexul genetic al copilului, care nu se deosebește cu nimic în dezvoltarea sa de un copil procreat natural.