Autor: Irina Papuc

Șapte copii de creșă din satul Pitușca, raionul Călărași au ajuns la spital, după ce s-au îmbolnăvit de gastroenterită bacteriană, la grădiniță. Specialiștii în sănătate publică spun că în instituție nu erau respectate regulile elementare de curățenie.

Copiii au ajuns la spital la începutul acestei săptămâni.  Starea acestora este stabilă, spune Grigore Ciurca, șeful Centrului de Sănătate Publică din Călărași, însă grădinița a fost închisă. Șefa secției de boli infecțioase a spitalului, Lidia Caterev, spune că micuții au fost externați după șase zile de tratament.

„Ce-a fost în realitate acolo n-avem de unde ști, pentru că atunci când am ajuns la fața locului era altă situație deja. Oricum, probele de laborator au arătat că nu se respectau regulile de igienă și nici de dezinfectare”, a mai spus Ciurca.

Astfel, pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți copii, grădinița a fost închisă pentru dezinfecție, însă aceasta ar putea funcționa de la începutul săptămânii viitoare.

În pofida acestui incident, directoarea grădiniței a scăpat doar cu o amendă modestă – procesul verbal prevede o amendă de la 10 la maxim 20 de unități convenționale, ceea ce înseamnă maxim 400 de lei.

Gastroenterita este o afecțiune caracterizată prin inflamația tractului gastrointestinal care implică atât stomacul, cât și intestinul subțire. Se manifestă prin diaree, vărsături, dureri și crampe abdominale. Gastroenterita poate fi transmisă prin consumul de apă sau alimente contaminate preparate necorespunzător sau prin contactul cu persoane infectate. 

 

 Articole relaționate:

Crește semnificativ numărul moldovenilor afectați de infecții enterovirale. Specialiștii atenționează că acesta este abia debutul îmbolnăvirilor

Oferă ajutor medical elevilor bazându-se pe ce au văzut în filme. Directorii de școli spun că asistenții mediali sunt un lux pentru instituțiile de învățământ preuniversitar din Moldova

Zece copii de la Grădinița nr. 160 s-au îmbolnăvit de diaree acută. Unul se află în reanimare. Grădinița nu va mai funcționa până medicii nu vor afla cauza infecției