Redactor: Ina Guțu

Chiar dacă, de cele mai deseori, intențiile mamelor sunt dintre cele mai nobile atunci când vine vorba de propriile odrasle, multe dintre acțiunile lor pot pune sănătatea acestora în primejdie. Fox News publică o listă cu cele mai comune gafe pe care părinții le comit tratându-și copiii, dar și cum le-ar putea evita.

1. Expunerea copilului la soare

Folosiți cremele de protecție contra razelor solare, pentru a preveni arsurile. De asemenea, este recomandat să aplicați aceste creme pe pielea micuțului cu 30 de minute înainte de a-l scoate în aer liber, astfel încât aceste creme să-și dovedească eficiența.

2. Folosirea unor medicamente greșite pentru alergii

Medicii atenționează că mulți părinți folosesc antihistaminicele orale și steroizii nazali în același fel, deși nu ar trebui. Spre deosebire de antihistaminicele orale, care pot fi luate de câte ori este nevoie, steroizii nazali au efectul scontat doar dacă sunt administrate  o dată la câteva săptămâni. Mai mult, antihistaminul Benadryl, administrat unui copil mai mic de doi ani, îl face hiperactiv, fapt pentru care e recomandat, mai degrabă, medicamentul numit  Zyrtec.

3. Administrarea unor supradoze de medicamente

Este important  să cunoști greutatea copilului, pentru că, de multe ori, acesta este un criteriu mai eficient decât vârsta, când îi oferi un medicament. Orice părinte trebuie să știe că lingurița de ceai nu e la fel cu lingura de bucătărie, așa că fiți atenți câte picături, lingurițe sau seringi de medicament îi administrați micului dumneavoastră.

În multe cazuri, părinții dau doze duble de medicamente copiilor. De exemplu, pot folosi acetaminofen pentru reducerea febrei, alături de leacuri pentru tuse și răceală, care de asemenea pot conține acetaminofen.

4. Este greșit să nu lași febra să își facă treaba

Specialiștii consideră că părinții care încearcă să reducă febra copiilor, imediat după ce aceasta apare, procedează greșit. Asta pentru că febra nu dă dovada incontestabilă a unei boli, ci mai degrabă este un efect al capacității sistemului imunitar al organismului de a lupta cu aceasta. Nu este, însă, și cazul sugarilor mai mici de trei luni. Medicii recomandă, în acest caz, să vă adresați imediat la medic, pentru că altfel urmările pot fi grave.

5. Tratarea unei răceli

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan, Statele Unite, arată că mai mult de 40% dintre părinți le-au administrat copiilor siropuri anti-răceală.

Oamenii de știință susțin, însă, că nu există date care să demonstreze că aceste medicamente au efecte pozitive, mai mult, unele pot avea efecte adverse și chiar provoca decesul. Așa că, în loc să alerge la farmacie la primul strănut al copiilor, părinții sunt sfătuiți să lase organismul să lupte singur cu răcelile ușoare, în cazul copiilor mai mari de 6 ani.

Printre alte greșeli adesea comise de părinți, enumerate de Fox News,  mai sunt folosirea incorectă a rețetelor medicale, lăsarea medicamentelor la îndemâna copiilor, folosirea internetului pentru a pune face un diagnostic neavizat, precum și căutarea unor metode netradiționale de tratament.