Redactor: Irina Papuc

Doi pacienți au murit la câteva săptămâni după ce au suportat un transplant de rinichi. Organul donat însă era infectat cu un parazit și provenea de la un alcoolic, care a decedat de meningită.

Darren Hughes, în vârstă de 42 de ani și Robert Jim Stuart, de 67 de ani, au primit fiecare câte un rinichi de la un donator care avea organele infectate. Medicii de la Spitalul Universitar din Cardiff nu știau despre existența viermelui, cunoscut sub numele de Halicephalobus, care trăiește în sol și poate fi găsit și la unele animale, precum caii.

Cei doi bărbați au suportat intervențiile în noiembrie anul trecut, dar n-au trăit nici până la Crăciun, scrie Daily Mail. O examinare post-mortem a arătat că ambii au murit din cauza meningoencefalitei, o inflamație a creierului, care a fost cauzată de viermele parazit. Familiile acestora își caută dreptatea în instanță.

 Deces al unei gravide și fătul ei, învăluit în mister. „Cu copilul mort în ea au ținut-o până dimineața”

„Familiile celor doi caută cu disperare răspunsuri cu privire la modul în care aceste tragedii ar fi putut să se întâmple și ce măsuri ar fi trebuit să fie luate pentru a le evita. Ei sunt preocupați de veridicitatea informațiilor pe care le-au auzit până acum despre ceea ce sa întâmplat și speră că ancheta le va furniza răspunsuri la multe întrebări pe care le au cu privire la circumstanțele morții”, spune Julie Lewis, avocat la firma juridică Irwin Mitchell.

O anchetă realizată ulterior a arătat că donatorul, care avea rinichii infectați, ducea un mod de viață nesănătos. Acesta suferea de alcoolism, avea ciroză hepatică și ar fi murit de meningită. Rudele nu-și pot explica de ce organele acestuia au fost acceptate de către spital, în condițiile în care toate clinicile le-au respins, ca fiind „nepotrivite”.

„Am crezut că donatorul a fost o persoană care a murit într-un accident de mașină. Nu am știut nimic despre modul lui de viață. Prima dată am aflat că ceva n-ar fi mers bine după moartea lui Darren”, a spus soția unuia dintre pacienții decedați.

Între timp, rudele lui Stuart sunt distruse de durere, întrucât bărbatul se simțea excelent, iar oamenii care nu-l știau n-ar fi ghicit niciodată că face dializă.

„Asistentele medicale chiar glumeau că el n-are ce căuta în spital, pentru că este într-o formă foarte bună. Ar fi trăit încă mulți ani, făcând dializă”.

Conducerea spitalului și-a cerut scuze pentru acest tragic incident și a anunțat că va efectua o anchetă internă, iar rezultatele vor fi aduse la cunoștința celor interesați.

 

 Articole relaționate:

Un medic utiliza aceleași ustensile la tratarea mai multor pacienți fără a le steriliza. A pus în pericol sănătatea a mii de oameni 

Un bebeluș a murit după ce, la naștere, medicii i-au rupt clavicula și l-au trimis acasă 

O familie va primi daune morale şi materiale în valoare de 200.000 de euro. În urma unei intervenții, copilul lor are un picior mai scurt decât celălalt