Redactor: Ina Guțu

Din 2016, ţigările electronice, numite şi e-ţigarete, vor trebui licenţiate şi vor fi reglementate ca şi medicamentele. Acestea vor fi verificate  de instituţiile care supraveghează sănătatea publică şi vor fi eliberate la prescripţia medicilor persoanelor care suferă de dependenţă de tutun, scrie nhs.uk.

Decizia a fost salutată de asociaţiile specializate în supravegherea medicamentelor, pentru un control mai eficient și prevenirea riscurilor legate de consumul de nicotină pe această cale.

Până atunci, e-ţigaretele sunt reglementate doar de prevederi legislative generale, asta însemnând că li se poate face publicitate şi pot fi comercializate liber chiar şi copiilor,  în condiţiile în care nu există informaţii concrete despre ingredientele şi cantitatea de nicotină  pe care le conţin.

Majoritatea ţigărilor electronice conţin o baterie, un atomizator şi un cartuş  înlocuibil, în care se află nicotină într-o soluţie de acetat de propilen-glicol sau glicerină și apă. Atunci când persoana inspiră din ţigară, se emite fum care ajunge în plămâni.

Până la efectuarea unor studii de durată, nu se poate spune, însă, cu certitudine, dacă e-ţigaretele sunt produse sigure.  Unii susțin că, în comparaţie cu cele obişnuite, sunt mai puţin dăunătoare. Asta pentru că ţigările electronice nu conţin tabac, ci doar nicotină, care este mai puţin periculoasă.  Totodată, deşi şi în e-ţigarete au fost depistate urme de toxine, dar şi chimicale cu acţiune cancerigenă,  cantităţile sunt de o mie de ori mai mici faţă de cele conţinute în ţigările obişnuite. Din acest motiv, ţigările electronice sunt privite ca produse mai puţin primejdioase.

Mai multe studii realizate în 2011 şi 2013 au arătat că ţigările electronice reduc numărul de ţigări obişnuite pe care o persoană dependentă de tutun le foloseşte și, totodată, reduc pofta de fumat.