Redactor: Irina Papuc

Obezitatea a devenit cea mai mare povară asupra economiei globale și costă statele mai mult decât războiul și lupta cu terorismul.

Mai mult de 2,1 miliarde de oameni din întreaga lume - aproximativ 30 la sută din populația mondială - sunt supraponderali sau obezi. Și epidemia nu prezintă semne de declin. Experții prezic că aproape jumătate din populația adultă a lumii va fi supraponderală sau obeză până în anul 2030.

Un raport al McKinsey & Company, care a studiat 44 de moduri diferite de combatere a obezității, a constatat că impactul financiar global este echivalentul finanțării luptei contra fumatului, violenței armate, războiului și terorismului. În Marea Britanie povara obezității asupra economiei este de 47 miliarde de lire sterline pe an - mai mare decât impactul violenței armate, război și terorism - în timp ce în SUA este de 663 miliarde de lire sterline, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au cerut guvernelor la nivel mondial, sistemelor de sănătate și comercianților de produse alimentare și producătorii de băuturi să reacționeze pentru a pune capăt crizei. Ei spun că există tehnici destul de rentabile pentru a îndeplini acest obiectiv. Printre acestea ar fi subvenționarea meselor elevilor, indicarea pe etichetă a caloriilor, restricțiile privind publicitatea produselor bogate în calorii și organizarea campaniilor de sănătate publică. Toate acestea trebuie realizate într-un program complex, iar una fără alta nu ar avea impact, mai consideră cercetătorii.

Oamenii de știință mai spun că sunt necesare politici și măsuri care se bazează mai puțin pe opțiunile conștiente ale persoanelor fizice, și mai mult pe schimbările în mediul lor. Acestea includ reducerea porțiilor prestabilite, schimbarea de introducere pe piață a produselor alimentare și restructurarea mediul urban și de educație pentru a facilita mai mult activitatea fizică.

 Excesul de greutate și obezitatea provoacă 10 tipuri de cancer 

„Astăzi obezitatea devine, de rând cu conflictele armate și fumatul, problema care generează cel mai mare impact economic global, iar cheltuielile sunt în creștere. Dovezile sugerează că impactul economic și social al obezității este profund și de durată”.

În Marea Britanie, obezitatea, după fumat, generează o pierdere economică de peste 44 miliarde de lire sterline. Raportul a constatat că impactul economic de la fumat a fost de 57 miliarde de lire sterline în 2012, în timp ce țara a suferit o pierdere anuală de 43 de miliarde de lire sterline din cauza violenței armate, războiului și terorismului.

Totodată, costul obezității și a diabetului zaharat este echivalent cu bugetul combinat din Marea Britanie  pentru serviciile de poliție și de pompieri, instanțele judecătorești și închisori.

Obezitatea a costat economia SUA peste 663 milioane de dolari în 2012, plasându-se pe locul doi după cheltuielile pentru conflictele armate. Politici corecte și în ansamblu ar putea duce la economisirea a cel puțin 16 miliarde de lire sterline pe an în Marea Britanie.  

Profesorul Jimmy Bell, un expert în probleme de obezitate de la Universitatea din Westminster, crede că acest raport totuși subestimează costul total al obezității, care poate fi în realitate mult mai mare. El afirmă că studiul nu a luat în calcul cheltuielile companiilor și guvernelor pentru acomodarea persoanelor supraponderale și obeze.

„Paturile de spitale, ambulanțe și chiar trenurile și autobuzele ar trebui consolidate pentru a transporta persoanele supraponderale, pentru că ne vom confrunta cu o societate tot mai mare în dimensiuni”, a mai spus Jimmy Bell.

 

 Articole relaționate:

Câți ani din viață pierdeți din cauza grăsimii. Cercetătorii au aflat formula după care puteți calcula speranța de viață, în funcție de înălțime și grăsime 

Obezitatea înainte de menopauză crește riscul de deces din cauza cancerului mamar 

Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață