Caz ieșit din comun la Comrat, unde un medic de familie a refuzat să consulte un pacient, pe motiv că acesta avea viză de reședință la o adresă care nu intră în sectorul de care este responsabilă, transmite Canal 3. Iar peste câteva ore, tănărul a ajuns pe masa de operații.

Jurnaliștii n-au reușit să obțină nicio explicație de la doctorița cu pricina și nici de la șeful acestuia, directorul policlinicii din Comrat, pentru că ambii se află în concediu de boală. În schimb, cazul a intrat în vizorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Conform legii, doctorița era obligată să consulte bolnavul și să-i acorde primul ajutor, în caz de nevoie.

Andrei Dermendji, student în anul I, n-a avut nicio dată probleme de sănătate, practică sportul, iar la doctor în centrul administrativ al autonomiei găgăuze, unde își face studiile,  s-a adresat pentru prima dată. Era chinuit de dureri acute în abdomen și avea febră. El spune că, după ce și-a exprimat speranță că este ultimul pacient pe ziua respectivă, medicul a refuzat să-i facă orice examen medical, după ce a aflat că este din Taraclia.

„Ea a zis că nu, nu te pot ajuta cu nimic, tu n-ai viză de reședință aici. Îmi zice că, du-te la Registratură, poate te consultă un alt doctor de familie, în altă zi. Adică acel medic care e responsabil de sectorul unde eu stau în chirie”, povestește tânărul.

Când a revenit însă acasă, lui Andrei i s-a făcut rău de tot. Temperatura i s-a ridicat până la 39,5. Doctorii l-au diagnosticat cu perforație de apendice și a fost imediat trimis pe masa de operații.

 Nici medicul de familie, nici directorul policlinicii n-au fost de găsit.

Totodată, Lilia Oanea, șefa Serviciului de presă al CNAM, spune că doctorul nu era în drept să-i refuze tânărului ajutorul. ”Asistența medicală de urgență trebuie să fie acordată cetățenilor indiferent de statutul lor – asigurat sau neasigurat – în orice instituție medicală care se află în apropiere. Medicul era obligat să-l primească și să-i acorde asistența medicală necesară”, a declarat responsabila de la CNAM postului de televiziune menționat.

În context, CNAM a decis să pornească o anchetă, pentru a elucida toate circumstanțele cazului și decide asupra gradului de vinovăție al persoanelor responsabile.