Redactor: Irina Papuc

Un medicament dat pentru malarie provoacă reacţii adverse grave. Una din zece persoane dezvoltă psihoză sau alte comportamente psihice incontrolabile.

Soldații din Marea Britanie cărora li se dă mefloquine, cunoscut sub numele de Lariam, inclusiv celor care se află acum în Sierra Leone pentru a lupta cu focarul de Ebola, prezintă riscuri mari de a dezvolta probleme de sănătate mintală, iar cifrele vorbesc despre un risc de patru ori mai mare, în comparaţie cu cei cărora nu li s-a administrat preparatul.

Începând cu anul 2008, mai mult de 16.000 de soldați au primit Lariam, dintre care mai mult de 700 au fost ulterior nevoiţi să se interneze în clinici de sănătate mentală ale Ministerului Apărării, fiind admişi cu diferite tulburări, iar o parte au fost doar evaluaţi, a anunţat Ministerul Apărării din Marea Britanie. În șapte cazuri, persoanele au fost evaluate ca suferind de psihoză şi tulburare afectivă bipolară, scrie The Independent.

În primele șase luni ale acestui an, Lariam a fost dat la 1.197 de persoane. Dintre acestea 101 sau 8,4 la sută - au fost apoi evaluate la clinicile de sănătate mintală sau chiar admise în calitate de pacienţi. Acestea prezentau tulburări de sănătate mintală.

Dezvoltat de armata SUA în 1970, Lariam a devenit un medicament pentru prevenirea și tratarea malariei, dar din cauza avertismentelor legate de efectele sale psihice, aceasta a optat pentru medicamente alternative. Temerile legate de riscurile de psihoză și suicid au determinat armata americană să-l declare „medicament de ultimă instanță”, în aprilie 2013.

 Virusul poliomelitei înregistrate în Siria după 14 ani de absență, își are originea în Pakistan

Câteva luni mai târziu, Food and Drug Administration a forțat compania producătoare, Roche, să aplice un avertisment pe cutie, care atenţionează despre efectele neurologice și psihiatrice care pot dura mult timp chiar şi după încetarea administrării preparatului. US Special Forces Command a interzis, de asemenea, utilizarea acestuia mai mult de un an în urmă.

„Asistența medicală se bazează pe orientările actuale prevăzute de Serviciul de Sănătate Publică din Anglia. Pe baza acestei consultanțe de specialitate, Ministerul Apărării continuă să prescrie mefloquine (Lariam), ca parte a gamei de tratamente de prevenire a malariei, care ajută la protejarea personalului nostru de această boală”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru The Independent. 

Lariam (mefloquine) a fost interzis în 2009 în SUA, însă este administrat pe scară largă în alte state. Acesta face parte din lista medicamentelor esențiale a OMS, care este o listă a celor mai importante medicamente din sistemele de ocrotire a sănătății. 

 

 Articole relaționate:

Italia a suspendat utilizarea unui vaccin antigripal, după trei decese suspecte 

Un analgezic controversat, produs de un gigantic farmaceutic, a fost aprobat oficial. Experții prezic un alt val de dependență și decese 

Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor