Redactor: Ina Guțu

Oamenii de știință au descoperit că infecția cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile poate fi prevenită în aproape jumătate din cazuri, cu un medicament antiretroviral numit „tenofovir-disoproxil”, scrie Medical News Today. Rezultatele unei cercetări, realizate în 17 centre antidrog din Thailanda, pe un eșantion de peste 2.400 de persoane, au fost publicate în revista medicală britanică The Lancet.

Astfel, timp de 4 ani, jumătate dintre participanții la studiu au primit un tratament preventiv, în timp ce restul grupului a primit un medicament placebo, (preparat medicamentos inactiv prescris pacientului în scopuri experimentale ).

La final, din grupul care a primit tratamentul preventiv, doar 17 erau infectați cu HIV, în timp ce în cel de-al doilea grup numărul celor care au contactat infecția a fost de 33. Altfel spus, riscul de infectare cu HIV printre persoanele care au luat tenofovir  a fost mai mic cu 48,9%.

„Introducerea tratamentelor preventive în rândurile persoanelor dependente de droguri injectabile ar trebui să fie o componentă suplimentară care să însoțească alte strategii și programe de prevenire cum ar fi cele de primire gratuită a seringilor și prezervativelor, programul de metadonă sau testarea anti HIV și consilere”,susține  Salim Karim, Director Centrului pentru Dezvoltare, Cercetare şi Evaluare SIDA din Africa de Sud.


Studii anterioare au arătat rezultate pozitive în reducerea riscului de contractare a infecției HIV în rândul cuplurilor heterosexuale și de homosexuali, dar și în cazul transmiterii infecției de la mamă la făt.

Printre persoanele dependente de droguri injectabile, riscul îmbolnăvirilor cu HIV este foarte mare, pentru că de cele mai deseori dependenții de droguri folosesc seringi infectate. La nivel mondial această categorie reprezintă aproximativ 10 la sută din numărul total al bolnavilor cu HIV. În țările din estul Europei și Asiei Centrale ratele ajung și până la 80 la sută.