Autor: Sorina Bujarov

Cancerul este una dintre cele mai periculoase maladii, care, în Moldova, provoacă sute de victime anual. Unul dintre cele mai frecvente tipuri este cel mamar, care printre femeile din Moldova se întâlnește cel mai des. Deși acesta poate fi tratat, dacă se intervine la timp, o mare parte dintre paciente nu supraviețuiesc, deoarece evită să consulte un specialist, lăsând boala să se agraveze. Un studiu realizat și publicat recent în Moldova scoate în evidență faptul că, deși observă primele simptome ale tumorii maligne la nivelul sânilor, femeile amână să meargă la doctor chiar și câte trei ani de zile.

Potrivit studiului „Managementul diagnosticului precoce al cancerului glandei mamare în condiţii de ambulatoriu”, efectuat de Diana Prepeliță, specialist la Institutul Oncologic, doar o femeie din cinci s-a adresat la medicul de familie în termen de o lună de la apariţia primelor semne. Majoritatea însă au mers la doctor peste aproximativ trei luni de la apariția primelor simptome. Este vorba despre 28 la sută dintre participantele la studiu, paciente care au dezvoltat cancer la sân. Aproximativ 17% dintre respondente au mărturisit că au consultat medicul de familie abia la jumătate de an din momentul descoperirii simptomelor specifice maladiei, iar 10% -   la aproximativ un an.

Sunt însă și femei care au mers la doctorul de familie abia peste trei ani de la debutul primelor simptome ale cancerului, iar numărul acestora este destul de mare – de aproximativ 23 la sută, din totalul femeilor care au dezvoltat cancer la nivelul glandei mamare. Reiese, deci, că 50 la sută dintre moldovencele cu cancer la sân merg la doctorul de familie cel devreme la jumătate de an și peste trei ani de la apariția primelor simptome, care ar trebui să le pună semne de întrebare.

„Majoritatea covârșitoare a pacientelor s-au adresat la medicul de familie datorită prezenţei unui nodul în glanda mamară. Din cauza durerii la sân s-au adresat aproximativ 5%. Pentru 8% acuzele au fost diverse, printre care edemul și hiperemia glandei mamare, retracția mamelonului, ulcerația și secreţiile mamelonare. Doar patru paciente au fost asimptomatice. Ele au apelat la medic pentru un control profilactic”, se precizează în cercetare.

  Un screening de rutină a salvat viața a 800 de moldovence care nici nu bănuiau că au cancer 

În pofida acestor simptome destul de evidente, moldovencele amână vizita la doctor. În opinia medicilor de familie, fac acest lucru, deoarece le este frică să afle adevărul despre starea lor de sănătate.

„Foarte puține femei nu știu care sunt simptomele cancerului, deși majoritatea au acces la surse de informații. Deși văd că au nodul, simt durere la nivelului sânului, ele amână până în ultimul timp, pentru că, din spusele lor, se tem să afle adevărul. Le este frică de acest diagnostic, deoarece cred că sunt puține șanse de tratament”, afirmă Lidia Cvașniți, medic de familie în satul Mihailovca, raionunl Cimișlia.

Specialistul mai spune că toate pacientele cu cancer la sân pe care le are la evidență au fost diagnosticate cu această maladie abia în a doua fază a bolii. Asta, pentru că femeile au venit foarte târziu la medic.

„Chiar anul acesta am făcut un control profilactic și am depistat cancer mamar la o femeie. După ce am întrebat-o de când a simțit că o doare sânul, mi-a spus că de jumătate de an a simțit că îi crește ceva la sân, însă i-a fost frică să vină la doctor și că se teme și de operații. Majoritatea pacientelor anume din acest motiv și ajung târziu la doctor”, mai adaugă medicul Cvașniți.

  Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare 

Deja, după ce fac prima vizită la medicul de familie, durează foarte puțin până pacientele ajung să fie consultate și de către un specialist în oncologie. Același studiu arată că perioada între prima vizită la medicul de familie și consultul la medicul oncolog variază între o săptămână și trei luni. Totuși, mai mult de jumătate dintre participantele la studiu au fost direcționate către un medic-oncolog într-o săptămână și doar trei paciente au ajuns la medicul specialist în oncologie abia peste trei luni din momentul în care au fost consultate de către medicul de familie.

Deși medicii de familie sunt de părere că femeile sunt bine informate despre maladiile canceroase, autoarea studiului este de părere totuși că mai este de muncit la acest capitol.

„Se recomandă informarea femeilor despre necesitatea adresării la unul dintre cele trei nivele – medic de familie, spital raional sau Institutul Oncologic. De asemenea, trebuie instruite cu privire la autocontrolul glandelor mamare, controlul profilactic la medicii specialiști, cu scopul de a spori vigilența oncologică și a culturii sanitare”, precizează doctorul-oncolog Diana Prepeliță.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 245 de femei, care au dezvoltat cancer mamar.

Potrivit Institutului Oncologic, aproape 900 de femei din Republica Moldova dezvoltă anual cancer la sân, numărul fiind în creștere în fiecare an. 

 

 Articole relaționate:

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân