Autor: Sorina Bujarov

Prețul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul 2015, costul acesteia fiind de 4.056 de lei. Pentru această perioadă Compania Naţională de Asigurări în Medicină a aprobat un buget provizoriu, care va acoperi cheltuielile medicale. Decizia a fost luată de către Consiliulul de Administraţie al CNAM, acum o săptămână.

Potrivit reprezentanților Companiei, bugetul provizoriu a fost format și va fi cheltuit în conformitate cu Legea fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul 2014. Astfel, prima de asigurare medicală obligatorie, achitată în sumă fixă, rămâne în valoare de 4.056 lei, până la intrarea în vigoare a Legii fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul viitor. Tot până la aprobarea noului act legislativ rămân valabile și reducerile de 50% şi 75% pentru fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşi, arendatori și alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern. În sumă fixă, aceștea vor achita doar 2.028 lei, ceea ce reprezintă jumătate din prima de asigurare medicală.

Reducerea de 75% este valabilă pentru proprietarii de terenuri agricole, care vor achita pentru polița medicală doar 1.014 de lei. Ceilalți angajați vor trebui să plătească pentru polița medicală suma intergală - de 4.056 de lei.

Din momentul adoptării şi intrării în vigoare a Legii fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul 2015, achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va fi realizată conform noii legi.

Amintim însă că Proiectul Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală pentru 2015 prevede majorarea poliței medicale în sumă fixă, cât și contribuțiile procentuale. Mai exact, de la 8 procente se prevede o creștere până la 9%, ceea ce ar însemna câte 4,5 procente pentru angajatori și pentru angajați, suma fixă ajungând la 4.860 lei, cu 800 de lei mai mult decât în 2014. 

 

 Articole relaționate:

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

Avocații, hotărâți să dea Ministerul Sănătății și CNAM în judecată, pentru discriminare 

Drama familiei bărbatului trimis la închisoare pentru că n-are poliță. „Suntem trei fete la părinți. Noi avem copii și soți invalizi, nu avem bani pentru poliță” 

Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul