Redactor: Irina Papuc

Într-un sat pitoresc din munții Anzi, o femeie în vârstă de 82 de ani îi îmbracă scutecele unuia dintre cei trei copii pe care îi care. Doamna Cuartas locuiește într-un mic sat numit Yarumal din Columbia și este obligată să aibă grijă de cei trei copii in pofida faptului că are o vârstă destul de înaintată. Copiii ei suferă de un „blestem” pe care ei îl numesc „la bobera” - demența.

Blestemul înseamnă că majoritatea oamenilor care locuiesc în acest sătuc de peste 5.000 de locuitori suferă de o mutație genetică care îi predispune la boala Alzheimer. Alarmant este că majoritatea dezvoltă maladia la vârsta de doar 40 de ani. „Să-ți vezi copiii în starea aceasta este oribil. Oribil. Nu aș dori așa ceva nici unui câine turbat. Este boala cea mai terifiantă de pe fața pământului”, le-a spus jurnaliștilor bătrâna din Anzi, scrie Daily Mail. Unul dintre fiii acesteia are 55 de ani. Îl cheamă Dario. El trebuie să fie legat de un scaun, așa viguros cum este. El rupe scutecele cu mâinile. Fiica ei, Maria Elsy, are 61 de ani. Ea nu vorbește și se alimentează printr-un tub. Anterior, ea avuse accese de furie. Maria Alsy a fost asistentă medicală. Ce de-al doilea fiu al femeii este Oderis. El are 50 de ani și este, la fel, bolnav. Majoritatea dintre 5.000 de săteni care trăiesc în Yarumal au moștenit mutația care îi predispune la Alzheimer, iar căsătoriile dintre rude au accelerat răspândirea ei.

 Cum afectează schizofrenia creierul

Ce este blestemul Yarumal

Multe dintre cei 5.000 de săteni care trăiesc în Yarumal au moștenit mutația care îi pre-dispune la Alzheimer, iar căsătoriile dintre oamenii din același sat și chiar dintre rude a accelerat răspândirea ei. Un singur părinte poate transmite mutația, situată pe cromozomul 14, care produce o formă devastatoare de Alzheimer. Cei care au mutația au șanse de 50 la sută să dezvolte Alzheimer la 50 de ani și chiar mai devreme, la 32. Boala începe cu pierderile de memorie, dar progresează încet cu dezorientare, idei delirante și agresivitate. În unele familii, părinții și copiii au progresat, suferind împreună de la pierderi de memorie până la demență.

Neurologul din localitate, Francisco Lopera, care a crescut în Yarumal, speră că există o „binecuvântare” pentru așa numitul blestem al satului. Acum 30 de ani Lopera și-a ales o misiune ambițioasă: să găsească un tratament pentru a preveni boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență din lume.

„Cele mai multe tratamente au eșuat, deoarece acestea sunt administrate prea târziu. Strategia noastră este de a interveni înaintea bolii”, a declarat Lopera. Timp de câteva luni, neurologul a testat un medicament experimental pe un grup de 300 de pacienți sănătoși cu vârsta de 30 până la 60 de ani, care au mutația. Molecula activă în medicament său țintește proteinele care atacă creierul și duce la demență. Testările sunt parte dintr-un proiect de 100 de milioane dolari, finanțat de National Institutes of Health și Banner Research Institute din Statele Unite, precum și grupul farmaceutic elvețian Roche. Rezultatele sunt așteptate în anul 2020.

Miza este mare în toată lumea: mai mult de 36 de milioane de persoane suferă de Alzheimer și, fără un tratament, numărul s-ar putea ridica la 66 de milioane în 2030 și 115 milioane în 2050, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Alzheimer este o afecțiune a creierului progresivă, de multe ori fatală ,întâlnită în special în rândul vârstnicilor. Aceasta afectează funcțiile creierului, cauzând pierderea capacității de a se îngriji singur, de comunicare și socializare, însoțite de tulburări ale comportamentului. Creierul bolnavilor suferă un proces de atrofiere treptată.

 

 Articole relaționate:

Principalele semne ale îmbătrânirii

Un test de sânge ce poate anticipa debutul bolii Alzheimer ar putea fi disponibil în doi ani 

Boala singurătății care trebuie tratată ca durerile de inimă sau cancerul