Autor: Irina Papuc

Dosarul în care ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și alte patru persoane sunt anchetate de CNA pentru ipotecarea spațiilor din cadrul Spitalului Clinic Republican, bate pasul pe loc. Acesta este „plimbat” de la ofițerii anticorupție la procurori și înapoi. Cei din urmă l-au returnat de trei ori pentru completări. Cei de la anticorupție sunt de acord că șeful de la sănătate nu trebuie să facă închisoare, însă spun că poziția procurorilor este cel puțin neclară – dacă în acest caz nu există elementul infracțiunii, înseamnă că oricine vrea poate pune în gaj spațiile publice, fără să se teamă de consecințe.

Dosarul penal a fost deschis deja de doi ani, iar abia în ianuarie 2013 Andrei Usatîi, directorul Spitalului Republican, Sergiu Popa, juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină și alte două persoane au obținut calitatea de învinuiți. Procurorii au adunat dovezi că gajarea spațiilor publice la o bancă comercială la solicitarea unui agent economic privat, se pretează sub prevederile Codului Penal. Lucrurile însă s-au oprit aici. Dosarul se prăfuiește prin birourile CNA.

A fost sau nu prejudiciu

„Este un an de când Andrei Usatîi are calitatea de bănuit pe acest dosar, la fel ca și șeful SCR, Sergiu Popa, juristul Ministerului Sănătății, care a semnat acordul ministrului de a da în gaj spațiile. În dosar mai figurează notarul și registratorul. L-am expediat procurorilor deja de trei ori, însă de fiecare dată a fost întors pentru completări”, spune Bogdan Zumbreanu, șeful secției de urmărire penală din cadrul CNA. Procurorii ar fi de părere că nimeni nu trebuie tras la răspundere, întrucât statul nu a suportat niciun prejudiciu – spațiile date în gaj n-au fost înstrăinate, iar ulterior  gajul a fost scos de pe teren și transferat pe echipamente. Deci, toată lumea este fericită. Această percepție a lucrurilor este ușor ironizată de către ofițerii CNA.

„Este adevărat că în final nu au fost aduse prejudicii statului, deși asta credem că s-a întâmplat tot datorită faptului că CNA s-a implicat. Totuși, articolul 328 din Codul Penal al Republicii Moldova vorbește despre daunele aduse intereselor statului și aici învinuiții pot fi trași la răspundere. Dacă în acest caz nimeni nu vede elementul infracțiunii, atunci putem ieși cu îndrăzneală să spunem că oricine vrea poate să pună în gaj la bancă spațiile unui minister, a Parlamentului și să fie sigur că nu i se va întâmpla nimic”. Zumbreanu spune că va mai expedia încă odată dosarul procurorilor, însă nu știe când exact se va întâmpla asta.

De cealaltă parte, șeful Direcției Control al Urmăririi Penale din cadrul Procuraturii Generale spune că lipseau unele dovezi și că a motivele invocate erau reale. „În dosarele de rezonanță publică nu trebuie să existe goluri, pentru că apar întrebări în judecată, de aceea a trebuit să ne asigurăm că totul este clarificat și că dovezile sunt suficiente”, a spus pentru Sanatate Info, Eduard Harunjen. Acesta însă nu a explicat și ce dovezi lipseau, menționând că trebuie să analizeze dosarul, dar a promis să va reveni cu detalii.

Punem statul în gaj

Andrei Usatîi risca de la șase până la șapte ani de închisoare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și pentru prejudicierea intereselor statului.

Ministrul Sănătății a ajuns în vizorul CNA după ce a permis, printr-o scrisoare, ca 500 de metri din cadrul Spitalului Clinic Republican să fie gajați la o bancă. Spațiul urma să fie garanția unui agent economic privat că va întoarce banii împrumutați pentru procurarea unor echipamente pentru servicii de înaltă performanță, care costau 16 milioane de euro. Acestea urmau să fie procurate în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu Ministerul Sănătății. Contractul încheiat între bancă și agentul economic privat prevedea însă că banca poate intra în posesia spațiului ipotecat, dacă instituția va intra în proces de reorganizare. Acest lucru s-a și întâmplat peste două zile când Andrei Usatîi a semnat un ordin de reorganizare a Spitalului Clinic Republican.

Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice prevede că bunurile domeniului public fac obiectul exclusiv al proprietății publice, iar circuitul civil al acestor bunuri este interzis. Ele nu pot constitui obiect al gajului sau al unei alte garanții reale.

 

█  Articole relaționate:

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață 

Tărăgăneala celor de la CNI l-a salvat. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi nu poate fi amendat pentru conflictul de interese pe care l-a comis în cazul Spitalului Clinic Republican 

Ministerul Sănătății nu se grăbește să prezinte Parlamentului Strategia de reformare a sistemului de sănătate