Centrul de sănătate din Glodeni duce lipsă de un aparat roentgen de mai bine de jumătate de an. Cel vechi, moștenit încă din perioada sovietică s-a defectat iremediabil încă din decembrie, iar pentru unul nou nici instituția medicală, nici administrația locală nu au găsit bani. Drept urmare, locuitorii raionului care au nevoie de o banala fluorografie trebuie să meargă până la Bălți. 

Costul unui aparat roentgen nou se ridică la un milion cinci sute de mii de lei.

Șefa Centrului de sănătate din Glodeni, Viorica Ciobanu, a declarat pentru Sănătate INFO că a prezentat Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) mai multe proiecte care să le permită procurarea utilajului necesar, însă nu a beneficiat de finanțare. Singura soluție a fost să încheie un contract cu Spitalul Clinic Municipal din Bălți. “Toţi cei care trec un control planificat merg la spitalul din Bălţi, pentru a efectua această examinare, în baza îndreptării eliberate de medicul de familie din Glodeni”, a precizat Viorica Ciobanu.

Administrația locală de la Glodeni se declară, la fel, neputincioasă, pentru că prețul aparatului ar reprezenta o povară prea grea pentru bugetul raional.

În același timp, pentru un examen radiologic al cutiei toracice, oamenii trebuie să facă un drum de aproape 40 de kilometri de cel puțin două ori – o dată pentru investigație, iar a doua pentru a obține rezultatul. De asemenea, locuitorii raionului se tem că lipsa unui aparat roentgen ar putea favoriza răspândirea tuberculozei.

„Cum să fie una ca asta? Aşa un Centru de mare şi nu are un aparat atât de necesar, în timp ce în tară în fiecare zi mor doi oameni de tuberculoză. Trebuie ca Ministerul Sănătăţii să facă ceva să avem şi noi în Glodeni fluorograf”, crede unul dintre vizitatorii Centrului raional de sănătate. „Erau vremuri când era obligatoriu. Acum cei care nu au posibilitatea să meargă la Bălţi, care nu au bani, nu mai merg la control şi nu se tratează. Dar cu tuberculoza nu e glumă”, a subliniat altul.

În raionul Glodeni sunt peste 60 de bolnavi de tuberculoză. Pe parcursul anului 2012 au fost înregistrate 13 cazuri noi.

Centrul de Sănătate din Glodeni deserveşte peste 57 de mii de oameni. Potrivit conducerii instituţiei medicale, peste 60 la sută dintre aceştia reuşeau să treacă anual examenul radioscopic. Acum, însă, numărul pacienţilor sunt supuşi acestui control medical este în continuă scădere.