Redactor: Irina Miron

Mai mult de o treime dintre femeile din întreaga lume au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale, un fenomen ce reprezintă o problemă de sănătate globală de proporţii epidemice, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Agerpres.

Cele mai multe dintre ele au fost atacate sau abuzate de soţi ori de prietenii lor, iar problemele de sănătate provocate de aceștia țin de oase rupte, vânătăi, complicaţii legate de sarcină, depresie sau alte boli psihice, se mai spune în raport.

„Violenţa împotriva femeilor reprezintă o problemă de sănătate globală de proporţii epidemice”, a declarat într-un comunicat directorul general al OMS, dr. Margaret Chan.

Raportul, ai cărui autori sunt doi experţi în domeniul politicii sanitare, relevă faptul că aproape 40% din femeile victime ale crimelor au fost ucise de partenerii lor, iar 42% din femeile victime ale violenţei sexuale sau fizice au suferit leziuni grave.

Potrivit ONU, peste 600 de milioane de femei locuiesc în ţări unde violenţa în familie nu este considerată o infracţiune.  Cea mai înaltă rată a violenței în familie se atestă în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, unde 37% din femei au fost supuse abuzurilor fizice sau sexuale din partea soţului sau iubitului. În America Latină şi de Sud rata este de 30%, iar în America de Nord – de 23%. În Europa şi Asia rata violenţei domestice este de 25%, conform raportului.

În legătură cu acest document, OMS a emis un șir de instrucţiuni pentru angajații din domeniul sănătăţii asupra modului în care pot ajuta femeile care au fost supuse abuzurilor de natură fizică sau sexuală.