Redactor: Irina Papuc

Decizia aparţine Curţii Supreme de Justiţie și a fost emisă la data de 21 ianuarie, pe dosarul Maria Raţă împotriva Spitalului raional Hânceşti. Femeia s-a aflat aproape doi ani în litigiu cu instituția medicală, încercând să demonstreze că soțul ei a decedat din cauza neatenției lucrătorilor medicali din acest spital.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani a decedat în mai 2013 de cancer de ficat, în stadiul IV, ultimul. Acesta însă s-a adresat la doctori cu trei ani mai devreme, plângându-se de probleme de sănătate, scrie Curierul de Hâncești.

Ultimele internări şi consultaţii în spitalul raional, Alexei Raţă le-a făcut în martie, 2013. Bărbatul s-a plâns de dureri insuportabile, însă medicii de aici i-au refuzat internarea din motiv că este bolnav cronic - avuse tuberculoză și osteoporoză. Peste o zi,  doar după ce a depus o plângere la Linia Fierbinte a Ministerului  Sănătății, a fost internat de urgenţă, însă în secția de neurologie.

Astfel, doctorii l-au tratat timp de zece zile de osteoporoză și i-au dat tratament la externare, fără să verifice de ce are dureri insuportabile în zona abdomenului și a gâtului. În luna aprilie, pacientul a ajuns la Institutul Oncologic, unde i s-a comunicat diagnosticul – cancer la ficat în metastază. Peste doar o lună bărbatul a murit.

Într-o scrisoare emisă de către Ministerului  Sănătății, autoritatea a anunțat că a efectuat un control la Spitalul din Hâncești, unde au fost „constatate unele deficiențe  în managementul  organizatoric și în conduita medicilor. 

În final, instanţa supremă a constatat că Alexei Rață nu a  beneficiat de tratament medical adecvat, nu a fost tratat corespunzător nici după diagnosticarea bolii incurabile în fază terminală, iar personalul medical nu a întreprins acțiuni pentru a diagnostica în termeni maladia fatală.  Drept prejudiciu moral, familia va încasa suma de 20. 000 lei. Decizia este irevocabilă.

 

  Articole relaționate:

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

CAMPANIE// Un doctor poate pierde în judecată un proces de malpraxis chiar dacă a realizat o intervenție corect, fără abateri 

-