Redactor: Sorina Bujarov

Oamenii de știință au indentificat un nou tip al virusului imunodeficienței umane. Acesta este mult mai agresiv și dezvoltă SIDA mult mai repede decât celelalte tulpini ale virusului. Potrivit experților, noul tip de virus a fost descoperit în Cuba și reprezintă un fel de amestec între mai multe tulpini ale virusului imunodeficienței umane, iar de cele mai deseori trece în SIDA înainte ca persoanele să știe că au HIV.

Varianta cubaneză a HIV-ului este clasificată drept o versiune recombinată a virusului clasic, care apare în cazul în care o persoană întreține relații sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri seropozitivi. În consecință, acesta se infectează cu mai multe tulpini ale virusului imunodeficienței umane care, ulterior, se dezvoltă într-o nouă tulpină a virusului.

Potrivit experților, HIV-ul obișnuit se atașează inițial de membranele celulelor, numite CCR5. Astfel, omul poate fi sănătos mulți ani la rând, până când virusul reușește totuși să pătrundă în celulă și să dezvolte virusul CXCR4, care progresează foarte rapid în SIDA, scrie Foxnews.

Spre deosebire de virusul clasic,  noua tulpină a HIV-ului face tranziția către CXCR4 mai repede decât alte tulpini, ceea ce reduce semnificativ din numărul anilor în care persoanele pot trăi fără probleme de sănătate. Oamenii de știință precizează că noua tulpina poate cauza SIDA într-un termen de trei ani de la infectare.

 O tânără de 22 de ani s-a infectat cu HIV, după ce a folosit trusa de manichiură a verișoarei ei 

Pentru a afla mai multe despre noua tulpină a virusului imunodeficienței umane cercetatorii au comparat pacienții care de curând s-au infectat cu acest virus cu cei care deja au dezvoltat SIDA, după o perioadă medie de la infectare. În consecință s-a constatat că persoanele noi infectate aveau în sânge o doză mare de infecție și că un număr mare de molecule defensive, numite „rantes”. Aceste molecule leagă virusul de membranele celulelor, numite CCR5, iar atunci când numărul lor este foarte mare, asta înseamnă că virusul a ocolit membranele celulelor și a atacat direct celula, pătrunzând în aceasta, explică experții. Potrivit savanților, asta înseamnă că noua tulpină a virusului atacă direct celula și, în rezultat, generează mult mai repede dezvoltarea virusului CXCR4, care dezvoltă mult mai rapid maladia SIDA.

Prof. Anne-Mieke Vandamme de la Universitatea Leuven din Belgia a declarat “Am descoperit că o anumită tulpină recombinantă, numită CRF19, a fost puternic asociată cu această progresie rapidă. Toţi pacienţii infectaţi cu CRF19 au progresat spre SIDA într-un interval de 3 ani după ce au fost infectaţi – deseori imediat după ce au fost diagnosticaţi cu HIV”.

Savanţii au hotărât să facă aceste investigaţii, după ce au constatat că un număr tot mai mare de pacienţi cu HIV din Cuba, dezvoltă SIDA în doar 3 ani de la infectare.

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri”