Autor: Sorina Bujarov

Pe lângă tragedia de a-și înmormânta copilul de aproape trei ani, Irina, mama fetiței din Cărpineni care a murit de meningită, este nevoită să suporte și tot felul de intimidări din partea medicilor din localitate. La nicio lună de la decesul micuței, cadrele medicale din sat au tot încercat să o convingă să nu depună vreo plângere, astfel ca spitalul din localitate să nu fie închis. Au obligat-o să scrie  și să semneze diverse declarații, cu care medicii implicați în acest caz sperau să se asigure de orice învinuiri.

Aceștia au bătut la poarta femeii la nici două săptămâni de la tragedie. Irina spune că a fost sunată de lucrătorii medicali de la Punctul de Asistență Medicală Urgentă din localitate. Aceștia au transportat copilul la spital înainte ca el să moară. Femeia a fost invitată la o „discuție de suflet”, după cum s-a exprimat asistenta medicală de la Urgență într-o discuție cu reporterul de la Sănătate INFO. Doar că intenția reală a lucrătorilor medicali era să-i ceară mamei să scrie o declarație în care ea să precizeze că nu are nicio pretenție legată de serviciul de urgență din sat.

„Ambulanța nu a putut să ajungă până la mine, așa că am ieșit eu la jumătate de drum. La telefon nu mi-au spus ce vor să discutăm. Când am intrat în mașină au început să mă îmi spună că ei nu sunt vinovați cu nimic și m-au întrebat dacă am pretenții la ei. Am spus că nu, nici nu puteam să gândesc lucid atunci. Apoi m-au obligat să scriu pe o foaie declarații precum că nu am nimic împotriva lor. Asistenta medicală mi-a dictat ce să scriu”, povestește printre lacrimi Irina. Femeia în vârstă de doar 24 de ani spune că nici acum nu și-a revenit după tragedia suferită, iar întâlnirea cu lucrătorii medicali de la Urgență a fost un alt șoc emoțional pentru ea.

█ Cazul fetiței de la Cărpineni care a murit de meningită - un amalgam de probleme. A fost transportată cu o ambulanță care trebuia scoasă din uz, alături de un alcoolic 

De cealaltă parte, felcerul care ar fi obligat-o pe Irina să scrie și să semneze declarația recunoaște, pe jumătate de gură, că anume așa au decurs lucrurile. Aceasta mai spune că totul a fost benevol și că, mai întâi, au discutat cu Irina ca să vadă cum se simte aceasta.

„Nu am impus-o. Mai întâi am întrebat-o să vedem cum se simte și dacă într-adevăr are pretenții la noi. Ea a spus că nu are”, a declarat pentru Sănătate INFO Liuba (nu a vrut să ne spună numele de familie), felcer la Punctul de Asistență Medicală Urgentă din Cărpineni. Femeia nu a vrut să mărturisească la indicația cui i-a cerut mamei copilului decedat să scrie o astfel de declarație. A mărturisit doar că i s-a indicat să ne îndrume la Stația Zonală AMU „Centru”, de unde putem afla toate detaliile.

Iurie Crasiuc, șeful Stației Zonale „Centru” a refuzat să discute cu noi, motivând că este într-o ședință. Mama copilei decedate spune însă că atunci când felcerul i-a cerut să scrie declarația precum că nu are pretenții la serviciul de urgență, acesta a precizat i s-ar fi cerut să facă acest lucru, fără să menționeze despre cine este vorba.

Șirul întâlnirilor cu lucrătorii medicali din localitate nu s-a terminat aici. Irina povestește că a fost chemată și la spitalul din Cărpineni și la Centrul de Sănătate din localitate. Urmând exemplul celor de la Urgență, medicul de familie din sat ar fi obligat-o și el să scrie și să semneze o declarație în care femeia preciza că nu are pretenții la Centrul de Sănătate din Cărpineni.

„Am scris o declarație asemănătoare și pentru medicul de familie. Într-adevăr nu am nicio pretenție la ei, medicul de familie nici măcar nu mi-a văzut copilul”, mărturisește Irina.

 Un copil a decedat în ambulanță, în drum spre spital. Mama acuză doctorii din sat că n-au depistat la timp că micuța suferea de o infecție gravă 

Medicul de familie din satul Cărpineni recunoaște că i-a cerut femeii copilului decedat să scrie o declarație ca să se asigure. „Am făcut-o pentru siguranța mea, mai mult sufletească, decât juridică. Nu am impus-o să scrie, dar la nenumăratele controale care ni se fac, m-am gândit că am nevoie de o astfel de declarație”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Solonaru, medic de familie în satul Cărpineni, Hîncești.

Irina însă nu avut pace nici după ce a semnat declarația cerută de medicul de familie. Aceasta fost chemată și la spitalul din sat unde a avut o discuție mai puțin plăcută cu lucrătorii medicali de acolo.

„Am discutat cu o asistentă și cu un medic. Mi-au spus că ei oricum nu aveau cum să-mi salveze copilul și că nu trebuie să depun plângeri ca să nu închidă spitalul. Le-am zis că nu vreau să fie spitalul închis, vreau să se facă dreptate. Mi-au spus ca să am grijă că o să mai nasc și o să ajung pe la ei. Mi-au dat de înțeles că dacă le fac probleme nu o să aibă grijă de mine când va fi nevoie”, afirmă indignată femeia.

De altfel, cazul fetiței de doi ani din satul Cărpineni, care a murit de meningită în drum spre spitalul din Hâncești, a intrat în vizorul avocaților de la Centrul pentru Drepturile Omului. Aceștia au efectuat o anchetă separată de cea a Ministerului Sănătății, iar dosarul urmează să ajungă în curând pe masa procurorilor. Juriștii spun că au descoperit un amalgam de probleme și încălcări pe care le-ar fi comis atât cadrele medicale de la spital, cât și cele de la Serviciul de Urgență din Cărpineni. 

 

  Articole relaționate:

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

Explicația medicilor de la Cărpineni care au tratat copilul decedat de meningită: „Oriunde s-ar fi aflat, copilul oricum ar fi murit”. Iar medicii de familie au cunoştinţe sumare despre boală