Redactor: Ina Guțu

Băuturile energizante sunt periculoase. Acestea pot provoca diferite boli și duce chiar ladeces. Una dintre aceste băuturi, denumită Monster Energy, se presupune că ar fi cauzat în Statele Unite moartea unei adolescente și îmbolnăvirea altor 40 de persoane.

Informația a fost făcută publică după ce, ca urmare a unor studii realizate anterior, o altă băutură energizantă, ”5-hour ENERGY”, se presupune că ar fi provocat, tot în SUA, moartea a 13 oameni și încă aproape 100 de îmbolnăviri.

Până la confirmarea acestor bănuieli, Agenția Americană pentru Medicamente și Produse Alimentare nu a decis încă asupra unei eventuale eliminări a băuturilor energizante de pe piață.

Reprezentanții producătorului american Monster Energy susțin că investigațiile medicale desfășurate de ei nu au demonstrat vreo legătură între consumul băuturilor energizante și decesul adolescentei, transmite Reuters.

Tânăra a murit anul trecut, în urma unui stop cardiac, care putea fi provocat de o cantitate toxică de cofeină.  Părinții au acuzat compania de moartea fiicei lor, care consumase două doze de Monster Energy, în 24 de ore.

Într-un articol publicat de WEB MD.com au fost enumerate mai multe efecte negative pe care băuturile energizante le au asupra organismului uman. Printre acestea ar fi atacurile de cord, probleme de auz, pierderea cunoștinței, diaree severă, migrene, tulburări psihotice.

Cofeina este substanța de bază care se conține în băuturile energizante. În condițiile în care o ceașcă de cafea conține 100 miligrame de cofeină, cantitatea acestei substanțe în băuturile energizante este de aproape două ori mai mare.

Potrivit specialiștilor, pentru a respecta un stil de viață sănătos, un adult nu trebuie să consume mai mult de 400 miligrame de cofeină zilnic, femeile însărcinate – nu mai multe de 200 de miligrame, în timp ce copiilor nu le este contraindicată o cantitate mai mare de 40-45 de miligrame.