Autor: Sorina Bujarov

Anul 2014 s-a dovedit a fi unul destul de generos pentru unele instituțiile medicale din Moldova. Asta pentru că bugetul a câștigat sume importante pe seama prestării serviciilor medicale contra plată, în comparație cu 2013. Mai exact, arată datele unui raport al Ministerului Sănătății, bugetul acumulat din serviciile contra cost s-a mărit cu peste 31,3 milioane de lei. Astfel, în total, pe parcursul anului trecut centrele de sănătate publică, spitalele și centrele de sănătate din Moldova au acumulat în total un buget de peste 638,6 milioane lei.

În timp ce unele instituții au câștigat mai mulți bani din serviciile contra plată, altele au înregistrat pierderi la acest capitol. Potrivit raportului Ministerului Sănătății, instituțiile medicale republicane și cele municipale au avut o creștere bugetară din serviciile medicale care nu sunt acoperite de polița medicală, însă spitalele raionale au adunat mai puțini bani decât în 2013.

  Cadrele medicale din Moldova ar putea rămâne în acest an fără stimulente financiare și bani pentru concediu  

Luate pe rând, instituțiile medicale de nivel republican au avut câștiguri de peste 225 milioane de lei, cu peste 93 de milioane mai mult decât în 2013. Instituțiile municipale au avut creșteri bugetare de peste șapte milioane de lei, în total înregistrând 95,8 milioane de lei. De cealaltă parte, spitalele, centrele de sănătate și cele de sănătate publică din raioane au avut câștiguri mai mici cu aproape un milion de lei. În total, acestea au adunat un buget de 139 de milioane de lei.

Cea mai mare reducere de buget din serviciile contra cost au înregistrat-o instituțiile medicale din raionale Ocnița și Căușeni – care au acumulat un buget cu patru milioane de lei mai puțin decât în 2013, cele din raionul Edineț au adunat cu peste 2,5 milioane mai puțin, iar instituțiile medicale din Soroca au adunat un buget cu aproape un milion de lei mai puțin decât în 2013.

  Generos pentru unele și zgârcit pentru altele. Anul trecut, instituțiile medicale din țară au obținut de la neasigurați cu 160 de milioane de lei mai mult decât în 2012 

În același timp, instituțiile medicale din raionale Ștefan Vodă, Leova, Telenești și Dubăsari au reușit să câștige mai mulți bani din serviciile medicale cheltuielile cărora nu sunt acoperite de polița medicală. Mai exact, centrele de sănătate și spitalul raional din Ștefa-Vodă a adunat venituri mai mari cu peste 1,4 milioane de lei față de 2013, cele din Leova – cu peste 1,3 milioade de lei mai mult, iar instituțiile medicale din Telenești au avut un buget cu peste 850 de milioane de lei mai mult, în comparație cu 2013.

Deși în ultimii ani lista serviciilor medicale acoperite de polița medicală s-a mărit, moldovenii cheltuie toto mai mulți bani pentru serviciile care nu sunt acoperite de polița medicală. În același raport se precizează că au crescut și cheltuielile pe cap de locuitor pentru servicile medicale contra plată. Astfel, în 2014 un moldovean a cheltuit cu 180 de lei, cu 10 lei mai mult decât în 2013, pentru cheltuielile medicale neacoperite de poliță.

Amintim că în 2013 bugetul total acumulat din serviciile cu plată era de peste 446 de milioane de lei, ridicându-se astfel la 607 de milioane de lei. Suma este cu peste 160 de milioane mai mare decât în 2012. 

 

 Articole relaționate:

Cum arată în cifre bugetul sănătății pentru următorii ani. Unde se vor aloca cei mai mulți bani 

Guvernul a avizat pozitiv Legea Bugetului de Stat pentru anul 2014. Cele mai mari alocări le revin sănătății și asistenței sociale 

10 milioane de lei tăiate din bugetul medicamentelor compensate de către stat. „Sistemul informațional integrat a rămas fără acoperire financiară, așa că banii vor merge acolo”