Autor: Irina Papuc

Ministerul Finanțelor ar putea fi obligat să vireze lunar banii pe care este obligat să-i transfere în contul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, fără nicio întârziere. Deocamdată totul este la nivel de inițiativă legislativă, însă reglementarea prin lege ar putea schimba obișnuința negativă a Ministerului Finanțelor de a face transferurile mai târziu sau în volume mai mici, decât este planificat. Numai în prima lună a acestui an, din această cauză CNAM înregistrează un deficit de peste 70 de milioane de lei. Situația se răsfrânge negativ asupra instituțiilor medicale, care primesc și ele bani cu întârziere, iar asta afectează în final pacientul, pentru că dacă nu există bani, doctorii nu se pot apuca să trateze un bolnav, decât contra plată.

Și în acest an, ca și în anii precedenți Ministerul Finanțelor a clacat și a efectuat transferuri către CNAM în volum mai mic decât trebuia. Vorbind mai simplu, este vorba despre o sumă de bani stabilită anual în Legea Bugetului, pe care statul, la fel ca un om simplu, este obligat să o achite. Această sumă, care anul acesta a constituit 2,175 de miliarde, este împărțită la 12 luni, iar cifra care se obține trebuie virată lunar. Dacă un om simplu este taxat pentru că nu-și plătește polița deloc sau la timp, atunci statul este avantajat, pentru că întârzierile durează uneori și câteva 90 de zile, se precizează în proiectul de Lege al mai multor deputați printre care Valentina Stratan și Oxana Domenti. Situația se repetă deja de mai mult timp și nimeni nu a intervenit în vreun fel.

Astfel, legislatorii propun ca legea să fie modificată, astfel ca transferurile lunare să fie efectuate nu mai târziu de data de 27 a fiecărei luni de gestiune. Totodată, autorii propun și completarea Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, astfel ca la capitolul „priorități” și fie trecute și cheltuielile pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală pentru categoriile, pentru care Guvernul are calitatea de asigurat.

Managerii de spitale n-au recunoscut niciodată că este există întârzieri de transferuri de la CNAM, iar Compania la rândul său nu și-a expus public poziția niciodată. Faptul că întârzierile afectează spitalele mai cu seamă este lesne de înțeles, întrucât finanțarea spitalelor se efectuează în funcție de banii primiți de la companie, iar compania la rândul său nu-și poate respecta obligațiunile, pentru că partea de bani care trebuie să vină de la Ministerul Finanțelor este consistentă și esențială pentru companie. Conform Normelor metodologice de aplicare a Programului Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală, CNAM este obligată să facă plata pentru serviciile medicale, indiferent de tip – urgență, spitalicească, ambulatoriu – lunar. Plata se face în mărime de 80 la sută din suma totală contractată împărțită la 12 luni. În cazul în care banii sunt insuficienți, spitalele vor refuza să trateze pacienții sau să le asigure asistență medicală doar contra plată.

Inițiativa legislativă va fi discutată astăzi la ședința Comisiei sănătate, protecție socială și familie.

Statul are calitatea de asigurat pentru 15 categorii de cetățeni, în total aproximativ 1,5 milioane de oameni, iar suma transferată anual constituie cea mai importată sursă din care se creează bugetul asigurărilor medicale.

 

 Articole relaționate:

Statul, dator cu zeci de milioane pentru sănătate. CNAM înregistrează de la începutul anului deja un deficit de peste 70 de milioane de lei, iar de suferit vor avea spitalele 

Spitalele din Moldova, cu rol de azil, sanatoriu și chiar hotel pentru pacienții neasigurați. Unii ajung aici, pentru că nu au ce mânca sau cu ce se încălzi iarna 

Spitalele din Moldova, cu datorii de sute de mii de lei într-o singură lună de activitate. De vină ar fi lipsa bugetului asigurărilor medicale pentru 2015