Autor: Sorina Bujarov

Spitalele din Republica Moldova trebuie să aloce pentru salarizarea lucrătorilor medicali 55 la sută din bugetul total pe care îl au la dispoziție. Acest lucru este prevăzut într-un ordin comun emis de Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicatul „Sănătatea”, cu privire la stabilirea cotelor maxime a cheltuielilor pentru salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Și pentru că legea nu stabilește exact cotele minime pentru salarizare, unele instituții profită de acest lucru și își permit să cheltuie mai puțini bani pentru remunerarea muncii. Este vorba, în mare parte, de instituțiile medicale de nivel republican.

Spitalul Clinic Republican, de exemplu, a cheltuit în 2014 doar 24 la sută pentru salarizarea angajaților, plus încă 6 la sută pentru contribuțiile salariale. În total - doar 31 la sută. În lei, este vorba despre 97,7 milioane de lei, deși suma alocată pentru lefurile doctorilor ar fi trebuit să fie maxim de 120,7 milioane de lei. Anul trecut la Spitalul Clinic Republican erau angajați 1.541 de lucrători medicali, iar salariul mediu al unui angajat era de 4.735 de lei.

 Cine și cât plătește pentru sănătate în Republica Moldova. Statul este „mai sărac” decât oamenii săi 

Pentru comparație, în 2013 Spitalul Clinic Republican a acordat pentru remunerarea muncii angajaților 34 la sută din totalul bugetului, adică peste 89 de milioane de lei, cu două procente mai mult decât în 2014. Oricum, cifra este mult mai mică decât cotele maxime prevăzute în ordinul emisă de către Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicatul „Sănătatea”, emis la 16 ianuarie.  În același timp, responsabilii Spitalului Clinic Republican precizează că în 2014 au avut un deficit bugetar de aproximativ 40 de milioane de lei.

Aceeași situație se atestă și la Institutul Oncologic. Aici angajații au fost remunerați cu aproximativ 39 la sută din bugetul total anual al instituției medicale. Potrivit datelor prezentate de Institutul Oncologic, pentru salarizarea celor 1.331 de angajați anul trecut s-a cheltuit peste 57,2 milioane de lei. Cifra este mai mare cu peste două milioane de lei, față de 2013. Creșterea însă este argumentată prin faptul că începând din luna iulie 2014 lucrătorii medicali primesc un salariu mărit cu 20 la sută. Anul trecut, salariul mediu al unui angajat al Institutului Oncologic era de 5.395 de lei, cu 300 de lei mai mult decât în 2013.

La Institutul de Cardiologie este aproape la fel. Instituția medicală a cheltuit pentru remunerarea muncii 28,5 la sută din bugetul total prevăzut pentru 2014, în jumătate decât prevede cota maximă. Potrivit directorului instituției medicale, în 2014 s-au alocat peste 22,3 milioane de lei pentru salarizarea celor aproximativ 500 de angajați. În 2013 au fost alocate pentru remunerarea muncii 18,5 milioane de lei, adică 30 la sută din bugetul total. Managerul instituției recunoaște că bugetul pentru salarizare este destul de mic, însă spune că nu are cum să acorde mai mult. „Mai întâi noi trebuie să ne asigurăm cu medicamente, consumabile și abia apoi, din bugetul care rămâne, să-l retribuim muncii. Eu înțeleg că e mult mai mic decât cota maximă, însă mie legea îmi permite să achit până la 55 la sută, fără să se precizeze cota minimă de salarizare”, a declarat pentru Sănătate INFO Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie. Potrivit acestuia, salariul mediu al unui medic în instituția medicală este de peste 6.000 de lei, iar al unui asistent medical - de aproximativ 4.000 de lei.

 Cadrele medicale din Moldova ar putea rămâne în acest an fără stimulente financiare și bani pentru concediu 

Reprezentanții Sindicatului „Sănătatea” nu sunt de-acord cu stabilirea cotelor de salarizare a cadrelor medicale, menționând că sunt prea mici în comparație cu necesitățile financiare ale acestora. „Majoritatea instituțiilor medicale nu țin cont de cotele maxime stabilite. Ar fi bine dacă toți ar oferi conform valorilor maxime stabilite. În general, ele sunt prea mici. Noi am propus ca acestea să fie valori minime, dar nu maxime. Nu am avut suport însă din partea Ministerului Sănătății și a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină”, a precizat anterior pentru Sănătate INFO, Mihail Dudca, vicepreședinte al Sindicatului „Sănătatea”.

 

 Articole relaționate:

Cum arată în cifre bugetul sănătății pentru următorii ani. Unde se vor aloca cei mai mulți bani 

Guvernul a avizat pozitiv Legea Bugetului de Stat pentru anul 2014. Cele mai mari alocări le revin sănătății și asistenței sociale 

10 milioane de lei tăiate din bugetul medicamentelor compensate de către stat. „Sistemul informațional integrat a rămas fără acoperire financiară, așa că banii vor merge acolo”