Redactor: Ina Guțu

Un virus obișnuit, numit citomegalovirus, poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer. O cercetare recentă,  realizată de savanții de la Universitatea Rush din Chicago, și care a avut ca obiect de studiu creierul adulților, a stabilit o asociere între răspunsul sistemului imunitar la acest virus și cea mai întâlnită formă de demență, scrie Fox New.

Oamenii de știință au studiat sângele și lichidul cefalorahidian (lichid ce se găsește în creier și măduva spinării) al mai multor persoane suferinde de Alzhaimer și au remarcat adesea prezența citomegalovirusului. Acesta poate infecta lichidul cefalorahidian și provoca inflamații ale creierului care stau la baza bolii Alzheimer.

Studiul nu a stabilit existența unei relații de cauză-efect între citomegalovirus și Alzheimer. Este posibil ca și alte infecții virale să afecteze într-o oarecare măsură creierul, provocând un declin al funcționalității sale, care ulterior să ducă la demență.

Infecția cu acest virus nu aduce neapărat daune și rareori este cauza unei boli.  Virusul se transmite prin fluidele corpului, inclusiv pe cale sexuală. Odată ce o persoana este infectată, virusul rămâne activ, dar de obicei latent, de-a lungul vieții.  În timp ce majoritatea oamenilor pot purta în organism acest virus, doar cei cu un sistem imunitar slab pot dezvolta infecții virale active, susțin specialiștii.

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului, care se dezvoltă mai ales la persoanele de vârstă înaintată, deteriorându-le funcțiile cognitive. Nu există modalități directe de prevenire a acestei boli,  a cărei cauze exacte nu se cunosc deocamdată. În Statele Unite peste cinci milioane de oameni suferă de această afecțiune, în timp ce la nivel mondial sunt afectate aproximativ 36 de milioane de persoane.