Autor: Sorina Bujarov

Nu mai este un secret că în spitalele din Moldova se dă mită, lucru demonstrat de nenumărate studii naționale, dar și internaționale realizate la acest subiect. De cele mai multe ori mita este percepută drept mulțumire pentru doctorul care a examinat sau tratat pacientul. Există însă și cazuri când, și mai grav, lucrătorul medical condiționează actul medical, deși legea interzice acest lucru.

De curând, pe internet a apărut un filmuleț video în care se vede clar cum o doctoriță de la Institutul Mamei și Copilului îi cere unei tinere mămici să cumpere singură mai multe medicamente și consumabile pentru ca medicii să-i poată face operația necesară copilului acesteia. Asta după ce a flat că nici ea și nici soțul ei nu are poliță de asigurare medicală.

„Copiii sunt asigurați de stat, dar în volum minim. Ceea ce are la moment spitalul și ceea ce îi trebuie copilului noi îi dăm pe degeaba, iar ceea ce nu avem – înseamnă că cumpără părinții, mai ales cei care nu plătesc impozite. Dar la moment nici analgin nu avem, nici catetere nu sunt și nici leucoplast nu este, cu atât mai mult preparat anestezie. Adică este, dar spitalul din ce trăiește? – din contribuțiile oamenilor care au asigurare medicală”, a ținut să-i spună doctorița mamei, în timp ce completa fișa medicală a copilului.

 Gravidele din Moldova, tot mai bolnave. Peste trei mii dintre ele au pierdut copilul 

La insistențele mamei precum că nu solicită preparate gratuite pentru ea, ci pentru copil, medicul nu s-a lăsat înduplecat și a insistat că dacă nici ea și nici soțul ei nu au poliță medicală, femeia nu are dreptul să solicite ceva gratuit de la spital.

„Eu tot așa ca și tine m-am dus la operație. Am plătit unde o trebuit de plătit, unde nu o trebuit s-a acoperit de asigurare. Cu toate că eu am poliță și lucrez deja de 33 de ani, totuși ce mi-a trebuit am cumpărat. De aceea eu îți spun, mai ales că tu ești din aceea care nu au asigurare. Spitalul primește bani de la asigurări, de la impozitele medicale. Asta-i realitatea” i-a explicat medicul tinerei mame, venită la spital cu copilul de doar trei anișori.

Femeia a insistat că copii sunt asigurați gratuit de către stat, până când aceștia împlinesc vârsta de 18 ani. Nici cu acest argument medicul nu s-a lăsat convins. „De unde se iau banii aceștia, din aer? De unde statul asigură? Tot din impozite. Copilul tău – treaba ta. Eu doar te-am informat. Nu-i, nu-i – copilul nu merge la operație, că spitalul nu ne dă. Eu ce, cer pentru mine? Mă rog, alții pot să dea, dacă au posibilitate și dacă sunt mulțumite de lucrul meu. Eu sunt obligată să te informez, dar tu faci cum vrei. Iată, ca să adormi sub anestezie copilul are nevoie de mască, dar preparat nu este. Trebuie să îi punem picurătoare, catetere nu sunt, sunt doar de cele mari, groase, care intră într-o venă de matur. Leucoplastele cu ce să-l prind nu este, analgin nu este. Iată de asta tu, bărbatul tău și toți ceilalți trebuie să cumpere măcar o poliță. Apoi iată atunci ai avea motiv să ceri. Eu lucrez, infirmiera și sora medicală, iar impozitul pe care-l plătim se duce la copilul tău”, a răspuns indignată doctorița de la Institutul Mamei și Copilului. 

 Moldova pierde tot mai mulți copii. Cele mai frecvente patologii care curmă viața micuților în primul an de viață 

De cealaltă parte, directorul Institutului Mamei și Copilului spune că spitalul dispune de toate medicamentele și consumabilele necesare pentru a acorda servicii medicale de calitate, în special copiilor mici. „Noi cunoaștem povestea acestui medic. Ea cumulează la noi, de bază e angajată de Catedra de Anestezie la USMF. Noi deja știm, intenționăm să o concediem. Ba mai mult, o să scriem și rectorului de la Universitate ca să afle despre dumneaei. Este un medic escroc, care nu merită să lucreze în nici o instituție medicală”, a declarat pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan. Managerul a mai spus că va informa și Centrul Național Anticorupție despre cazul femeii. Gațcan a mai precizat că copilul a fost totuși operat și că părinții nu au plătiti nici un ban pentru intervenție.

Precizăm că Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală prevede că Guvernul are calitatea de asigurat pentru copiii de vîrstă preşcolară, elevii din învăţămîntul primar, gimnazial, liceal şi mediu de cultură generală, elevii din învăţămîntul secundar profesional, etc.

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”