Redactor: Ina Guțu

Cercetătorii Laboratorului de știință și Inteligență Artificială al renumitului Institut Tehnologic din Massachusetts (MIT), Statele Unite, au descoperit o metodă care face posibilă măsurarea ritmului cardiac prin scanarea feței umane. Noul algoritm combină mai multe metode cunoscute în domeniul tehnologic drept Computer Vision. 

Metoda este pusă în aplicare prin înregistrarea unor mișcări imperceptibile la nivelul gurii și al nasului, ca urmare a contracțiilor inimii și pompării sângelui în capilare. Printr-un sistem tehnologizat, mișcările sunt filtrate astfel încât să fie recunoscute doar vibrațiile cauzate de bătăile inimii.  În același timp, cu ajutorul acestei metode poate fi calculat cu exactitate și intervalul de timp dintre bătăile inimii, acțiune necesară pentru depistarea persoanelor cu un risc ridicat de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Rezultatele noului algoritm sunt similare electrocardiogramelor obișnuite, scrie Medical News Today.

Cercetătorii urmează să-și prezinte descoperirea în această vară, în cadrul unei conferințe pe teme de inginerie electronică, care se va desfășura în Statele Unite.

Aceștia cred că sistemul lor de măsurare a pulsului în baza înregistrării video a feței umane, ar putea să-și găsească aplicabilitatea în verificarea ritmului cardiac al bătrânilor și nou născuților,  a căror piele, prea sensibilă, nu permite montarea și demontarea repetată a dispozitivelor pentru efectuarea electrocardiogramei.