Autor: Sorina Bujarov

UPDATE: Directorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, Maria Cetulean și-a schimbat declarațiile. După ce a afirmat pentru Sănătate INFO că nu mai este directorul instituției medicale, fiind demisă din cauza scandalului cu șobolanii, aceasta spune că, de fapt, nimic nu este sigur și că abia mâine Direcția Sănătate a Capitalei urmează să ia o decizie în acest sens. Solicitată din nou să clarifice declarațiile, Maria Cetulean a spus de această dată că nu știe dacă mai este sau nu directorul instituției medicale și că așa a dedus din discuțiile cu superiorii.

Același lucru îl spune și Mihai Moldovanu. Șeful Direcției Sănătate a declarat pentru Sănătate INFO că încă nu a semnat niciun ordin de demitere a Mariei Cetulean și că aceasta, de fapt, a dedus că va fi concediată. „„Nu am semnat nimic. Dumneai de când m-am dus prima dată acolo mi-a zis că crede că o să o dau afară. I-am explicat că mai întâi trebuie să vedem ce e aici, că poate nu trebuie numai de dat afară, poate trebuie la Procuratură să o dăm. Nu am luat încă nici o decizie. Mai întâi trebuie să vedem ce a depistat comisia, să vedem și nota de la Ministerul Sănătății. Maine o să anunțăm ce o să fie cu doamna Cetulean, dar și cu întreg spital”, a precizat Moldovanu.  

Amintim că acum o oră Maria Cetulean a confirmat pentru Sănătate INFO că a fost demisă din funcție și că mâine Direcția Sănătate a Consiliului Municipal urmează să stabilească un interimar. Aceasta este de părere că demiterea ei nu va rezolva problemele spitalului, pentru că acestea nu sunt legate de managementul prost, dar de alte aspecte. 

În câteva săptămâni la Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie urmează să înceapă reparația primului etaj, acolo unde comisia Ministerului Sănătății și a Consiliului Municipal Chișinău a depistat probleme majore, a declarat pentru Sănătate INFO, fosta directoare, care a o ocupat această funcție preț de 17 ani. Maria Cetulean crede însă că a fost demisă pe nedrept.

„Știu că port responsabilitatea pentru cele întâmplate, pentru că sunt manager. Însă, problema nu este că am gestionat greșit activitatea instituției, dar din alte motive – nu sunt bani suficienți pentru a face totul ca la carte. Primim bani pentru reparație, însă facem totul treptat. Am început de la etajul patru și pentru acest an erau planificate lucrări de reparație pentru primul etaj. Din cauza unui șobolan însă am fost demisă. Încă nu am văzut ordinul, dar mi s-a comunicat verbal”, a declarat aceasta pentru Sănătate INFO.

 La Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie pacienții viețuiesc împreună cu șobolanii. În acest an, instituția va primi încă 1,8 milioane de lei pentru reparație 

În 2013 instituția medicală a primit peste trei milioane de lei pentru reparație, anul trecut Consiliul Municipal a alocat încă 1,6 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii instituției medicale, iar pentru acest an sunt preconizate investiții de 1,8 milioane de lei, tot pentru lucrări de reparație. Din moment ce banii sunt alocați  treptat, și lucrările de reparație se fac treptat, a precizat Maria Cetulean. Ea a ținut să comenteze și afirmațiile ministrul Sănătății Mircea Buga despre faptul că doar o mică parte din sediul instituției medicale a fost supusă deratizării și dezinfecției.

„În media se prezintă doar problemele, dar nu și cauza acestora. Din cei 12 mii de metri patrați câți are instituția, doar două mii au fost deratizați, deoarece nu sunt bani suficienți. Acest lucru a fost constatat și de comisiile care au inspectat spitalul. Deci nu e vorba că noi avem bani și nu vrem să facem acest lucru, dar că, pur și simplu, nu dispunem de surse suficiente. Uneori am cumpărat otravă pentru șoareci din banii noștri”, a afirmat  fostul director. Potrivit ei, instituția a plătit pentru deratizarea celor 2 mii de metri pătrați 1 mie de lei pentru o perioadă jumătate de an. Mai mult decât atât instituția nu își permite, a precizat fostul manager.

█ Mircea Buga, ministru al Sănătății: „Situația de la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie este încă un exemplu când o structură spitalicească din Moldova este guvernată defectuos” 

Cetulean mai spune că nu s-a întristat foarte mult că părăsește fotoliul de director. Ba din contra - „La câte probleme are spitalul acesta și la cât timp este nevoie pentru a fi rezolvate mă bucur că plec. Regret că am pierdut la muncă ani de zile, în defavoarea familiei și că am fost demisă în halul acesta. Am 40 de ani experiență în acest domeniu și ocup funcția de director încă din 1991. De atunci, în special din 2009, această instituție s-a schimbat foarte mult”, a ținut să menționeze Cetulean. Ea nu pleacă însă definitiv din instituția medicală, ci va rămâne să muncească în calitate de doctor ftiziopneumolog.

Am discutat și cu șeful Directiei Sănătate Mihai Moldovanu la acest subiect. Funcționarul a afirmat că mâine va ține o conferință de presă în care va anunța rezultatele comisiei de inspecție și măsurile întreprinse.

Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie a fost deschis 1946. De atunci, instituția nu a fost reparată în întregime niciodată. Au fost efectuate, trepat, doar reparații cosmetice.  

 

 Articole relaționate:

La Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie pacienții viețuiesc împreună cu șobolanii. În acest an, instituția va primi încă 1,8 milioane de lei pentru reparație

Unii aproape în lux, iar alții în mizerie. Cum arată căminele medicilor rezidenți din Moldova 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu