Autor: Mihaela Ursu

De obicei, primăvara se acutizează multe dintre problemele de sănătate de care suferim. Specialiștii le numesc boli de sezon și printre acestea se regăsesc infecțiile respiratorii, bolile gastrice, anemiile, asteniile, alergiile, depresiile, etc. Doctorii specialiștii spun că la mijloc sunt mai mulți factori – de la insuficiența de vitamine până la alimentația incorectă sau ritmul de viață alert.

De obicei, moldovenii fiind angrenați și ocupați mai mult cu problemele sociale, rămân repetenți la capitolul sănătate. Primăvara cu atât mai mult, iar această restanță e mai evidențiată în localitățile rurale, unde oamenii sunt mai preocupați de lucrările de câmp, decât de propria sănătate.

Noi ne-am propus să aflăm de la specialiștii în domeniu de ce anume în această perioadă riscul de a te îmbolnăvi este mai mare și ce ar trebui să facem pentru a ocoli sau trata afecțiunile.

Medicul nutriționist Luminița Suveică a menționat pentru Sănătate INFO că la clinica unde lucrează, zilnic, la medicii de familie se adresează cel puțin 30 de pacienți cu diverse acutizări. Printre acestea boli gastrice și chiar indigestie după sărbătorile pascale.

„De sărbătorile pascale moldovenii se ghiftuiesc până la refuz și nu țin cont de cantitățile consumate și termenul de valabilitate al alimentelor. Se mai întâmplă ca moldovenii să gătească tot felul de bucate pentru Paști și le păstrează la frigider și pentru Paștele Blajinilor, inclusiv ouăle roșii, pe care le mai dau și de pomană. Acestea sunt produse ușor alterabile. Mai ales în ouă se dezvoltă bacterii foarte periculoase pentru sănătate”, a precizat Luminița Suveică.

█ Consumul zilnic de calorii în Moldova, pe regiuni. Experții explică câte calorii de fapt trebuie asimilate și din ce produse 

Lipsa enzimelor pancreatice, bila insuficientă, mesele copioase și cele neregulate, combinațiile alimentare greșite – sunt factori care îngreunează digestia și cauzează gastrita, ulcer gastric sau pancreatită, spune specialista.

Pentru a le evita, doctorii ne recomandă să combinăm corect alimentele. „Produsele tradiționale precum carnea de miel, ouăle să fie întotdeauna combinate cu cât mai multe vegetale, în special legume de sezon”, a adăugat nutriționistul.

Mai mult decât atât, trebuie să ducem un mod de viață sănătos și după ce se încheie sărbătorile. Se recomandă, astfel, o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe. Este bine venit consumul de supe şi sufleuri de legume, compoturi. De asemenea, trebuie să facem cât mai multă mișcare în aer liber.

Nutriționista ne-a vorbit și despre anemie, sesizată prin starea de somnolență și amețeală. „Se dezvoltă în organism ca urmare a unui deficit de vitamine sau de minerale. Pentru a scăpa de această senzație neplăcută, trebuie să consumăm ficat, carne de vită, spanac, brocoli, linte, fasole, nuci, alune sau susan.’’

Și alergiile se acutizează primăvara, afectând un segment mare de populație, spune medicul-alergolog, Tatiana Gorelco.

‘’O problemuță apărută de la praf, polenul produs de copaci, dar și mucegai. În momentul în care nasul este înfundat, ochii lăcrimează, strănutați, tușiți și aveți o respirație șuierătoare, vă recomandăm să vă adresați de urgență la un medic specialist. Această alergie la polen mai este cunoscută sub denumirea de rinită alergică sezonieră.

█ Produsul care ajută organismul să metabolizeze zahărul și previne diabetul de tip 2 

Ea poate fi tratată prin trei abordări, spune doctorul - evitarea alergenului, administrarea de medicaţie pentru uşurarea simptomelor şi imunoterapia sau tratamentul injectabil – injecţii împotriva alergiilor. Toate însă trebuie convenite cu medicul specialist.

Polenul  este intrusul care atacă sinusurile și acutizează crizele de astm. Inhalarea lui poate declanşa o criză de astm şi agravează inflamarea căilor respiratorii la persoanele care suferă de această afecţiune.

Alergologul ne mai recomandă tratament cu minerale, dintre care calciul și magneziul, fiind de bază. Ajută la relaxarea sistemului nervos și luptă împotriva stresului. La fel și sulful ajută contra alergiilor, în special în cele cauzate de praf, păr de animale si în cele provocate de alimente și medicamente. Pe lângă minerale se regăsesc și vitaminele. 

Vitamina E ușurează problemele respiratorii și crește abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecțiilor. „Vitamina A, alături de zinc,  garantează sănătatea sistemului imunitar’’, precizează Tatiana Gorelco.

Un alt moment deranjant al sezonului sunt problemele pielii. Dermatologul Vera Malcoci ne-a dezvăluit cauza acestora, oferind și unele soluții.

█ Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști 

‘’Vântul, ploaia și umiditatea scăzută, cât și spălarea prea frecventă, deficiențe de vitamina A, B, C, probleme cronice de piele, cum sunt eczemele, diabetul zaharat ori glanda tiroidă sub-activă, sunt factorii care reduc stratul de sebum și respectiv usucă pielea”, a precizat specialistul, adăugând că pentru a ne proteja pielea mâinilor, de exemplu, „e bine să alegem un săpun delicat, să folosim apă caldă, nicidecum fierbinte, să ne ștergem cu un prosop moale şi să aplicăm o cremă hidratantă imediat. ’’

Un alt obicei sănătos și recomandat de doctori ține de alimentație, care trebuie să fie cât mai săracă în potențiale surse alergenice, precum carnea de porc, grăsimile saturate, cafeaua naturală și alte băuturi pe bază de cofeină, condimentele picante - ardei iute, boia iute, piper. Sunt permise carnea de vită, pasăre și de peste, cu evitarea gătirii prin prăjire.

Zaharul trebuie înlocuit cu fructoză sau cu miere, iar alcoolul și tutunul trebuie eliminat, deoarece împiedică irigarea corectă a pielii, în plus alcoolul deshidratează. La fel de importantă este și îngrijirea zilnică. Sunt interzise cosmeticele ce conțin alcool, conservanți. „Persoanele trebuie să opteze pentru o îngrijire terapeutică, cu ajutorul unor produse ce conțin ingrediente sigure, cum ar fi : extracte bio și naturale, enzime, acizi esențiali, proteine, vitamine, minerale, provitamine, antioxidanți’’, ne mai sfătuiește dermatologul Vera Malcoci.

Și compartimentul infecții respiratorii situația nu e roz. Schimbarea bruscă a vremii, de la cea rece la cea caldă afectează organismele sensibile și oamenii se îmbolnăvesc destul de repede, a menționat pentru Sănătate INFO medicul infecționist, Ludmila Bârcă.

‘’În această perioadă infecţiile respiratorii apar în mod frecvent, unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste este ceaiul de ghimbir. Ceaiul se bea între mese, cu înghiţituri mici, astfel încât pe parcursul unei zile să se termine întreaga cantitate de ceai. Acesta este recomandat în tratarea inflamaţiilor gâtului, în puseuri de tuse, laringită, afecţiuni biliare, indigestii, sinuzită, dureri de cap sau nevralgii. O cură nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni. În cazul infecțiilor respiratorii se mai recomandă aerisirea încăperilor și spălarea frecventă a mâinilor.’’

Sfatul medicului: Orice problemă de sănătate ați avea însă este bine să mergeți întâi de toate la un doctor specialist și nicidecum să vă apucați să vă tratați de sine stătător.

 

█ Articole relaționate:

Vârsta la care femeile și bărbații se îngrașă cel mai mult 

Ce aliment se face într-adevăr vinovat de problemele de sănătate. Un om de ştiinţă vrea să corecteze o eroare veche de decenii 

Dieta care poate afecta sănătatea umană la fel de mult ca și fumatul