Autor: Irina Papuc

Un medicament nou împotriva formei multidrog rezistentă a tuberculozei, denumit Delamanid, va fi testat pe un număr redus de bolnavi din Moldova. Compania producătoare a acestui preparat medical este de origine japoneză, iar autoritățile moldovene din domeniul sănătății susțin că testul va fi realizat conform tuturor rigorilor internaționale, în mai multe state concomitent.

Potrivit directorului Institutului de Ftiziopulmunologie ”Chiril Draganiuc”, Liliana Domenti, este vorba despre un studiu clinic randomizat dulbu-orb, multicentric. Cu alte cuvinte, asta ar însemna că cercetările sunt realizate simultan în Moldova, Țările Baltice, precum și alte state din America de Sud, Africa și de pe continentul asiatic. Totodată, nici medicul, nici bolnavii nu știu care dintre cele două grupuri de medicamente ce le vor fi administrate sunt cele în curs de testare sau placebo, dar nici care ar putea fi efectele adverse.

„Suntem încă în perioada de includere a pacienților în studiu. În total, ar putea fi vorba despre 20 de pacienți. Aceștia, însă, trebuie să corespundă unor rigori foarte stricte“, a precizat Liliana Domenti. Ea spune că rezultatele vor deveni cunoscute abia peste trei ani, având în vedere faptul că bolnavii urmează să fie supravegheați timp de 30 de luni. Medicii urmează să înregistreze toate efectele adverse, dar și să evalueze eficiența acestui medicament. În calcul vor fi luate rezultatele testelor sputei și perioada de debacilare.

„Scopul acestui studiu este de a reduce durata tratamentului antituberculos la șase luni și obținerea unei rate mai mari de reușită în cazul tuberculozei multidrog rezistente“, a adăugat Liliana Domenti.

Afirmațiile sale sunt confirmate de datele publicate pe pagina oficială a US National Institute of Health, unde apar toate informațiile despre testarea delamanidului. Aici este menționată și Republica Moldova, printre state ca Estonia, Letonia, Lituania, India, Peru, Filipine și Africa de Sud. Pentru teste sunt recrutați bolnavii de tuberculoză multidrog rezistentă, care au împlinit vârsta de 18 ani.  Potrivit estimărilor făcute de specialiștii de la US National Institute of Health, studiul se va finaliza în 2015.

Medicamentul Delamanid, cu numele de cod OPC-67683, a fost elaborat de compania japoneză Otsuka, care a depus în 2011 actele pentru a fi înregistrat la Agenția Europeană pentru Medicamente. Acesta acționează prin inhibarea sintezei de acid micolic și care a arătat negativarea culturilor din spută după două luni de tratament la 45.4% din pacienți. Studiile asupra Delamanidului au intrat în faza a III-a, finală. Ultimele medicamente în tratamentul tuberculozei au fost descoperite în 1950.