Autor: Irina Miron

Anual, în Moldova mor la naştere de trei ori mai multe femei decât în ţările europene. Majoritatea covârșitoare a acestor decese sunt înregistrate din cauza unor hemoragii grave sau infecții. Datorită eforturilor depuse în ultimii timp, în 2012 s-a reușit totuși o scădere dublă a indicelui mortalității materne, în comparație cu anii trecuți.

Și rata deceselor perinatale este în Republica Moldova mult mai înaltă decât în țările dezvoltate, în condițiile în care numărul nașterilor este mai mic de 40 de mii pe an.

Potrivit directorului Centrului Perinatal de la Institutul Mamei şi Copilului, Iurie Carauş, în 2012 au murit la naştere 12 femei. 90 la sută dintre aceste cazuri au fost provocate de hemoragii sau infecții, spune el. Mai mult, majoritatea acestor femei aveau probleme de sănătate mai vechi și, drept urmare, riscul unor complicații la naștere sau chiar deces era iminent. „Asta ne vorbeşte despre o insuficienţă de asistenţă obstetricală la nivel primar. Cele mai multe cazuri de decese se întâmplă în raioane, iar asta pentru că nu există asistenţă de calitate. Este nevoie de fortificarea asistenţei medicale ginecologice la nivel primar. Medicul de familie este capul celor rele şi celor bune”, a precizat Iurie Carauș.

Deși, în comparație cu anii `90, numărul deceselor în rândul copiilor cu vârsta de până la 22 de săptămâni s-a redus, încă nu e loc de optimism. Astfel, conform celor mai recente statistici, rata mortalității infantile variază în Moldova între 9,5 și 15 la o mie de nou-născuți, în timp ce în țările dezvoltate ale Uniunii Europene este de doar 3 cazuri la o mie de bebeluși.

Cele mai multe decese de acest fel sunt înregistrate în raioanele Glodeni, Hânceşti şi Căuşeni, dar şi în municipiul Chişinău.

În aceste condiţii, de mai bine de un deceniu, în Republica Moldova se menţine un spor natural egal cu zero. Situaţia îi alarmează pe specialişti, care îşi doresc ca măcar această tendinţă să fie menţinută. Din 2000 până în prezent, anual se nasc, în medie 40 de mii de copii. În opinia directorului Centrului Perinatal, numărul mic al naşterilor se datorează migraţiei masive a femeilor de vârstă reproductivă.