Autor: Sorina Bujarov

În timp ce în majoritatea țărilor lumii comercializarea medicamentelor este strict controlată de autorități, în farmaciile din Moldova poți cumpăra medicamente ca la piață, fără să prezinți o rețetă medicală ștampilată și semnată de un doctor. Astfel, moldovenii au acces liber chiar și la cele mai complexe preparate, printre care și antibiotice. Problema are două origini - pe de o parte farmaciștii moldoveni eliberează preparate fără să solicite rețeta medicală de la pacient, iar pe de altă parte - o bună parte dintre medici scriu rețete medicale, nevalitate prin semnătură și ștampilă.

În Moldova, medicamentele, cu excepţia celor incluse în lista preparatelor eliberate fără rețetă medicală, se eliberează doar în baza unei reţete medicale, în care trebuie indicată denumirea comună internaţională a medicamentului. Acest lucru este prevăzut în Ordinul Ministerului Sănătății cu privire la modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor. Potrivit aceluiași document, rețeta medicală este validă doar atunci când aceasta conține antetul instituţiei medico-sanitare, ștampila, dar și semnătura medicului care eliberează prescripția. În cazul în care rețeta medicală nu conține aceste elemente, farmacistul trebuie să refuze eliberarea preparatelor, notând pe verso că rețeta nu este validă. De multe ori aceste reguli rămân scrise doar pe hârtie. O confirmă pacienții care mărturisesc că pot cumpăra medicamente fără prea multe restricții.

„Medicul mi-a eliberat o rețetă medicală, de fapt, o foiță pe care era notat denumirea preparatelor și doza acestora. Fără semnătură, fără ștampilă. Am mers la farmacie și mi s-au eliberat medicamentele fără probleme. Credeam că preparatele  se eliberează fără rețetă, însă când am citit prospectul medical am văzut că, de fapt, acestea trebuiau eliberate doar în baza rețetei medicale”, a mărturisit Sabina (n.s.), o tânără care a ajuns la medic din cauza unor probleme cu ochii. Aceasta a mai precizat că rețeta medicală i-a fost eliberată de un medic oftalmolog de la un Centru de Sănătate din Chișinău.

O altă pacientă care, de asemenea, a dorit să-și păstreze anonimatul ne-a povestit că medigul ginecolog care îi curează sarcina i-a prescris un preparat care se eliberează doar cu prescripție medicală, însă fără să-i elibereze o rețetă validată cu ștampilă și semnătura doctorului. Cu toate acestea, gravida a reușit să cumpere medicamentul din farmacie fără probleme.

Ca să ne convingem că este anume așa, am mers și noi la mai multe farmacii cu o hârtie simplă, pe care am notat denumiri de medicamente antibacteriene alese aleatoriu. Paradoxal, însă am reușit să facem rost de antibiotice. Inițial am mers la farmaciile de la intersecția străzilor Vasile Alexandri și 31 august 1989. Aici farmacistele doar s-au uitat la foiță pentru a citi denumirea preparatelor, însă nu și pentru a se convinge că rețeta a fost eliberată de un doctor. Aceeași atitudine și la farmaciile de la intersecția străzilor Alba Iulia și Onisifor Ghibu.

„Noi eliberăm medicamente și în baza reței medicale, dar și fără rețetă. Dacă pacientul spune că preparatele i le-a indicat medicul, nu văd de ce nu i le-am da”, s-a justificat una dintre farmaciste.

Alta însă a recunoscut în discuția cu noi că poate avea probleme dacă eliberează preparate medicamentoase fără rețetă medicală, însă a spus că face acest lucru la insistențele pacientului. „Pot fi probleme, dar eu pot să le eliberez dacă pacientul spune că medicul i-a cerut să le cumpere, doar el nu poate să-și indice singur tratament”.  

Instituția reponsabilă pentru monitorizarea comercializării medicamentelor în farmaciile din țară este Agenția Medicamentului și dispozitivelor Medicale. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății cu privire la modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor, instituția responsabilă „efectuează atât controlul permanent al respectării modului de prescriere de către medicii instituţiilor medico-sanitare, cât şi a modului de eliberare din farmacii a medicamentelor”. Documentul mai prevede că Agenția este în drept să aplice sancţiuni, conform legislaţiei în vigoare, în caz de depistare a încălcării regulilor de eliberare a medicamentelor. Potrivit raportului de activitate, în 2013 AMDM a emis 141 de sancțiuni privind nerespectarea regulilelor de prescriere și eliberare a medicamentelor. 

Am solicitat o reacție și din partea AMDM, reprezentanții căreia au venit cu următorul răspuns. „Fişa de ambulatoriu, fişa de observaţie în staţionar sau altă documentaţie medicală în nici un caz nu substituie reţetele pentru medicamentele indicate bolnavului de către medic şi nu pot servi ca temei pentru eliberarea medicamentelor din farmacie. În 2014 au fost efectuate 564 de controale planificate şi 10 controale inopinate, au fost examinate 127 de petiţii. Drept urmare, au fost întocmite 304 de procese-verbale în baza articolului 77 - practicarea ilicită a activităţii farmaceutice şi medicale, inclusiv 180 de procese-verbale în baza alineatului 5 al aceluiaşi articol - încălcarea regulilor de eliberare a medicamentelor. Procesele-verbale au fost remise instanţei de judecată pentru examinare şi aplicare a sancţiunilor prevăzute de Codul Contravenţional”. 

Precizăm că, potrivit Codului Contravențional, încălcarea regulilor de prescriere a reţetelor şi de eliberare a medicamentelor se sancţionează cu amendă de la 20 la 50 de unităţi convenţionale, echivalentul a 400 – 1.000 de lei.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 6.100 de medicamente, dintre care doar 1.837 se eliberează fără rețetă medicală. 

 

 Articole relaționate:

„Ne uităm la persoană, care-i cu inele și aur nu-i mai prescriem compensate, că o să aibă bani să și le cumpere” sau cum se face „selecția” bolnavilor care au nevoie de medicamente asigurare de stat 

Vieți puse în pericol. Gravidele din Moldova aleg să fie monitorizate de ginecologi care le indică tratament, însă refuză să-și pună semnătura și ștampila pe fișele medicale 

Lista medicamentelor compensate se va dubla. Guvernul va aloca suplimentar 135 de milioane de lei