Autor: Diana Stefîrță

Homeopatia, ca metodă de tratament alternativ pastilelor clasice, capătă tot mai mult teren în întreaga lume. Fiind încrezători că preparatele naturale îi ajută cu adevărat să scape de boală, oamenii preferă să înlocuiască sau să le ia concomitent cu medicamentele clasice.

Moldova, în acest sens, nu este o excepție. Homeopatia a început să fie practicată în țara noastră după al doilea război mondial. Abia din anii ’90 însă capătă o răspândire mai largă, fiind organizate diverse seminare și cursuri pentru diverși specialiști în medicină.

Zilele trecute, la Chișinău, 135 de medici de familie, pediatri, farmaciști au participat la un seminar pe tema „Terapia bioregulatorie – oportunități pentru medicii de familie”. Specialiștii au fost instruiți cum să aplice mai eficient tratamentul cu homeopate. Subiectele cheie puse în discuție au fost bolile sistemului respirator și digestiv, cele ale aparatului locomotor, problemele pe care le întâmpină medicii la diagnosticarea diferitor maladii, precum și efectele produselor homeopate în tratamentul pacienților. Printre invitați au fost profesori specializați în homeopatie de la Academia de bio-medicină din Kiev.

„Este important să se creeze un „pod” între posibilitățile medicinei homeopatice și cea alopată, clasică. Este altă farmacologie și alte posibilități de terapie. De asemenea, se caracterizează prin siguranță maximă”, spune profesorul Serghei Popovici, membru al Academiei de bio-medicină de la Kiev.

„Nu există specialiate unde aceste preparate să nu fie folosite și recomandate: ginecologie, pediatrie, aparatul digestiv, locomotor, urologie, boli ale sistemului nervos, cardiologie, cancer, disbalanță hormonală, boli ale sistemului endocrin și ale metabolismului”, a adăugat savantul.

Părerile doctorilor sunt, ca de obicei, împărțite atunci când e vorba de administrarea  homeopatelor. Unii le recomandă pacienților cu multă încredere, iar alții doar dacă aceștia cer un tratament alternativ celui tradițional.

█ Interviu cu Mariana Zubatîi, director „Bisous sante”: „O plantă colectată dimineața, poate liniști nervii. Aceeași plantă colectată după masă, dimpotrivă, le poate face mai mult rău” 

Olga Varghina este medic de familie la Centrul de Sănătate din raionul Râșcani. Ea spune că recomandă pacienților săi homeopate mai bine de un deceniu. „ Ele pot fi administrate și gravidelor, nou-născuților și mamelor care alăptează. Totuși dacă pecientul are o maladie cronică, trebuie să apeleze la medicina clasică. Bineînțeles că aceasta poate fi combinată cu cea homeopată”, a precizat medicul de familie.

În cel mai bun caz ele nu dăunează, dar nici nu tratează maladia, a precizat pentru Sănătate INFO, pediatrul Oxana Turcu. „Le prescriem pentru a face ceva pentru părinții care o cer. În Moldova sunt utilizate des, pentru că la noi e importantă activitatea medicului, se eliberează fără rețete și farmaciștii deseori sunt foarte activi în acest sens. Medicamentele care există la noi pe piață nu sunt studiate. De exemplu, la antibiotice dozele administrate sunt foarte stricte, pe când la homeopate - nu. În plus, noi nu știm de unde sunt aduse aceste medicamente și cum ajung pe piață”, a conchis medicul.

Cu toate acestea, sunt părinți care spun că au reușit să-și trateze copiii utilizând homeopatele. Natalia, o tânără mămică din Capitală, povestește că a avut primul contact cu preparatele după un consult de rutină la neurolog. Acesta le-a prescris pentru anxietate provocată de apariția primilor dințișori la copil.

„Preparatele homeopate au început să facă parte din trusa noastră medicală abia când copilul avea un an și jumătate. Atunci treceam printr-o perioadă, când virozele veneau una după alta. Și de această dată doctorul de familie a fost cel care ne-a întrebat dacă nu am vrea să încercăm ceva din medicamentele de alternativă. Și noi am încercat. Efectul l-am văzut exact după cum era scris în prospect.”

Susținătorii terapiei cu homeopate spun că principala carateristică a acestora este faptul că ajungând în organism ele semnalează că există o problemă. De asemenea aceste doze eliberează sistemul imun de blocaje și alte procese ale afecțiunii, elimină toxinele și ajută organismul să-și recapete energia inițială înainte de boală. Dacă medicina tradițională înlătură temporar simptomele afecțiunii, dar nu acționează asupra procesului patologic, atunci medicina bioregulară sau cu preparate homeopatice este direcționată spre înlăturarea cauzelor afecțiunii și evită tratamentul cu antibiotice, precizează adepții acestei terapii.

█ Înregistrarea medicamentelor în Moldova va costa mai mult. Noile tarife au fost aprobate

Oricare ar fi efectele medicamentelor homeopate, cert este, spun specialiștii că maladiile grave sau cele cronice nu pot fi tratate doar cu astfel de preparate. Este nevoie de intervenții clasice. Astfel, recomandarea este să vă adresați la medic și să urmați tratamentul indicat.

De altfel, statisticile internaționale arată că veniturile anuale ale marilor companii care vând medicamente homeopate sunt de ordinul milioanelor. În Marea Britanie, de exemplu, piaţa acestor produse se ridică la peste 213 milioane de lire sterline anual, în Statele Unite la 300 de milioane de dolari, iar în Franţa şi Germania la câte 400 de milioane de lire sterline.

 

█  Articole relaționate:

Adevărul despre homeopatie. Ce riscă cei care se tratează doar cu aceste remedii 

Antibioticele administrate frecvent cresc riscul apariției celei mai grave forme de diabet 

Mamele care iau antidepresive în ultimele luni de sarcină riscă să nască copii cu dereglări de respirație