Autor: Irina Miron

Un copil în vârstă de opt ani a ajuns la spital în stare extrem de gravă, după ce s-a otrăvit cu ciuperci. Băiatul nu a primit îngrijiri medicale timp de patru zile, iar medicii sunt rezervaţi în ceea ce ține de şansele de supravieţuire ale acestuia, transmite Adevărul Moldova.

Potrivit şefului secţiei Chirurgie Pediatrică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, Eva Gudumac, băiatul, originar din Orhei, a ascuns faptul că se simte rău timp de patru zile. „A avut greţuri şi scaune diareice, dar părinţii spun că a ascuns acest lucru de ei şi l-au adus la spital doar când au văzut că e apatic şi că are pierderi de sânge pe gură şi în masele fecale. Copilul a fost adus cu insuficienţă hepatică”, a explicat ea.

De asemenea, în această perioadă, saloanele Spitalului de Boli Infecţioase pentru Copii sunt aproape pline. Administraţia instituţiei susţine că mai sunt disponibile doar zece paturi, iar asta în condiţiile în care numărul minorilor care ar avea nevoie de spitalizare ar putea creşte, din cauza toxiinfecţiilor alimentare frecvente.

Astfel, numai în ultimele trei zile, la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii din Capitală au ajuns 34 de copii cu boli diareice. Cel puţin nouă dintre minori au făcut diaree din cauza unor toxiinfecţii alimentare.

Directorul instituţiei în care sunt internaţi copiii, Ludmila Bârcă, susţine că starea de sănătate a acestora este bună. Ludmila Bârcă mai spune că zece dintre copiii internaţi  au infecţii enterovirale. Mai mult, unul din cei zece minori a făcut meningită. Alţi 28 de copii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase prezintă infecţii respiratorii.