Autor:Irina Papuc

În premieră, opt copii moldoveni bolnavi de cancer vor merge să se trateze în spitalele din Luxembrurg. Acest lucru a fost convenit ieri între prim-miniștrii Republicii Moldova, Iurie Leancă și cel de Luxembourg Jean-Claude Junker, în cadrul unei întrevederi oficiale.

Cei opt copii moldoveni sunt de la secția de Oncopediatrie a Institutului Oncologic. Informația a fost făcută publică de premierul Iurie Leancă, după ședința Guvernului. Premierul a precizat că acest lucru a fost convenit în cadrul întrevederii oficiale pe care a avut-o ieri cu premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker. „Copiii vor beneficia de tratament în câteva luni”, a precizat premierul, menționând totodată că fișele medicale ale pacienților, ce au vârste cuprinse între doi și 14 ani, au fost deja trimise pentru examinare specialiștilor de acolo.

Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic a menționat pentru Sănătate INFO că bolnavii au fost selectați în funcție de gravitatea bolii, dar și de situația materială vulnerabilă a familiilor lor. Totodată, unul dintre copii are nevoie de transplant de măduvă, o intervenție chirurgica complicată, care nu poate fi realizată în Republica Moldova. Cheltuielile de transport vor fi suportate de autoritățile moldovene, deocamdată însă nu au fost stabilite costurile pentru serviciile medicale.

Acum câteva săptămâni, tot în premieră, o fetiță din Republica Moldova a fost salvată după ce i-a fost efectuat transplant de ficat la spitalul Fundeni din București. Operația a avut loc după o înțelegere dintre fostul premier Vlad Filat și autoritățile române.