Autor: Irina Miron

Centrul Național de Management în Sănătate va fi reorganizat. Proiectul unei hotărâri de Guvern, elaborat de Ministerul Sănătății, prevede redenumirea instituției, în Centrul pentru Analize și Inovații în Sănătate, precum și înzestrarea acesteia cu noi competențe.

 Viitorul Centru pentru Analize și Inovații în Sănătate ar urma să contribuie la consolidarea sistemului medical, prin dezvoltarea unor servicii medicale eficiente şi productive. Noul Centru va trebui să monitorizeze starea sănătății populației, să întocmească statistici și să realizeze studii privind calitatea serviciilor în domeniul sănătății.

„Centrul Naţional de Management în Sănătate este o instituţie ineficientă care nu s-a ocupat până acum cu nimic. După aprobarea hotărârii de Guvern, va fi schimbat totul la nivel de structură”, a declarat pentru Sănătate INFO ministrul Sănătății, Andrei Usatîi.  

De cealaltă parte, directorul Centrului Naţional de Management în Sănătate, Oleg Barbă, afirmă că nu se opune reorganizării instituției pe care o conduce, dar îl contrazice pe Usatîi. „Realizăm studii conform unui grafic prestabilit, iar toată informaţia o prezentăm ministerului sănătăţii”, susține Oleg Barbă.

Totodată, el salută faptul că proiectul Ministerului Sănătății nu presupune disponibilizări de personal.

„Disponibilizările ar fi o problemă. Trebuie menţinuţi angajaţii pe care îi avem acum. Nu avem cum să atragem tineri specialişti. Salariile nu sunt deloc tentante”, spune directorul Centrului Naţional de Management în Sănătate .

Ministerul Sănătății asigură, de altfel, Guvernul că reorganizarea Centrului Național de Sănătate nu va solicita investiții suplimentare de la bugetul de stat.