Autor: Irina Papuc

Insulina va putea fi eliberată de medicul de familie și cel endocrinolog, după ce preparatul a fost introdus în lista medicamentelor compensate. Totodată, cei care suferă concomitent de glaucom, o maladie care afectează vederea, vor primi medicamentul de la medicul de familie, fără consultarea prealabilă a oftalmologului.

Potrivit unei dispoziții emisă de Ministerul Sănătății, insulina și medicamentele pentru glaucom vor putea fi eliberate de către medicii endocrinologi și, respectiv, cei de familie, pentru a nu bloca accesul bolanvilor la aceste preparate. Decizia a fost luată în urma unor consultări publice organizate la începutul acestei luni pe marginea acestui subiect.

Astfel, autoritățile au decis că bolnavii de diabet care nu vor prezenta semne de agravare a bolii, inclusiv copiii, se vor adresa pentru insulină la medicul endocrinolog, în cazul în care medicul de familie din teritoriu lipsește. Ce din urmă urmează să fie instruiți, începând de pe 1 ianuarie 2014, pentru a supraveghea starea să sănătate a diabeticilor.

Același principiu va fi aplicat și în cazul eliberării preparatului glaucom. În cazul în care boala nu va da semne de agravare, bolnavul va primi de la medicul de familie preparatul fără să consulte de fiecare dată oftalmologul.

Conform statisticilor oficiale, în Republica Moldova există peste 60 de mii de diabetici. Totodată, medicii de familie lipsesc în aproximativ 300 de localități.

Citește la aceeași temă:

Bolnavii de diabet ar putea obține prescripții pentru insulină și de la medicii endocrinologi