Dermatita atopică este o afecțiune frecventă  ce se manifestă printr-o inflamație a pielii, întâlnită la unul din cinci copii, ce poate fi de durată. 

 DERMATITA ATOPICĂ - CUM SE MANIFESTĂ CLINIC

Dermatita atopică începe să se manifeste, în general, la vârsta de 2-6 luni, dar poate apărea și la sugarii mai mici de 2 luni. Această formă de dermatită afectează scalpul şi zonele proeminente ale feţei, iar atunci când copilul începe să meargă sunt afectaţi genunchii, coatele.

Principalul simptom al dermatitei atopice este senzaţia de mâncărime. Scărpinatul este interzis, deoarece agravează şi întreţine pruritul.

DERMATITA ATOPICĂ - CUM EVOLUAZĂ

Dermatita atopică are o evoluţie, de obicei, de câţiva ani, cu perioade de remisiune completă, în care copilul nu are leziuni de eczeme la nivelul pielii, sau parţială, când leziunile doar se ameliorează. Se estimează că dermatita atopică care debutează înainte de 1 an poate să se vindere în proporție de 50 la sută până la vârsta de 5 ani. Procentajul de persistenţă după pubertate este de 10-15 la sută. La o parte dintre copiii cu dermatită atopică vor apărea şi alte manifestări atopice (rinită alergică, astm bronșic, conjunctivită alergică etc.), evoluţie cunoscută şi sub denumirea de „marş atopic”.

Trebuie să știți că există alergeni, adică așa numiți factori declanșatori, ai dermatitei atopice, iar lista acestora este extrem de vastă. De multe ori nici nu ne dăm seama că lucruri obișnuite din casa noastră pot dezvolta o reacție atât de severă. Ce anume declanșează dermatita atopică și cum poate fi tratată și asigurată perioada de remisiune, citiți pe Sano-Teca.MD, un produs E-Sănătate.MD.