Redactor: Ina Guțu

Comunitatea medicală americană este pe cale să transforme tehnologii de domeniul SF într-o practică reală. Un grup de cercetători de la Universitatea din California testează un dispozitiv care, implantat în creier, ar putea contribui la restabilirea memoriei pacienților care suferă de boli cerebrale, transmite Daily Mail.

Implantul a fost, deja, testat pe șobolani și maimuțe, iar în prezent se află în etapa preliminară de teste pe seama unor oameni, care se vor oferi voluntari.

Principalii beneficiari ai acestei metode medicale revoluționare ar putea fi epilepticii, dar, se crede, că va putea fi folosită și în tratarea bolnavilor de Alzheimer sau alte forme de demență.

”Proteza de memorie” a fost concepută astfel încât, odată implantată în creier, să acționeze asupra părților deteriorate, solicitându-le să genereze amintiri. Aceasta va fi implantată în hippocampus, parte a creierului responsabilă de consolidarea informației de scurtă durată în cea de lungă durată.

Dispozitivul, apreciat deja ca una dintre primele 10 mari descoperiri ale anului 2013,  ar putea apărea pe piață în viitorii 5-10 ani, susțin cercetătorii.

Acesta este format din două seturi de electrozi. Primul set înregistrează amintirile înainte de a fi trimise semnale către un computer, care o transformă în memorie de lungă durată. Mai apoi, prin intermediul computerului, al doilea set de electrozi este instruit să stimuleze un alt strat al hipocampusului, care reproduce aceleași amintiri.

La nivel mondial, sunt înregistrați peste 50 de milioane de bolnavi de epilepsie. În cazul acestora, dispozitivul ar putea emite avertismente. Astfel, nivelul activității bioelectrice a creierului, înregistrat de dispozitiv, va semnaliza dacă pacientul are un risc scăzut, mediu sau ridicat de a face o criză de epilepsie, susțin inventatorii lui.