Autor: Irina Papuc

Numărul neregulilor depistate în farmacii este în creștere de la an la an, iar mai grav este că unele ilegalități au crescut fulminant. De exemplu, dacă acum doi ani nu exista nicio farmacie care să vândă medicamente fără licență, atunci în 2014 numărul acestora a ajuns la 16. Cresc și cazurilor de vânzare ilegală a psihotropelor și medicamentelor fără acte de proveniență.

Medicamentele fără acte de proveniență, cu termenul de valabilitate expirat și angajați fără calificare. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile depistate în farmacii. Conform datelor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anul trecut angajații Inspectoratului Farmaceutic au depistat peste 700 de nereguli, iar numărul acestora este în creștere cu peste 100 față de 2013.

Încălcările sunt diferite. Cele mai multe – 198 – au vizat vânzarea medicamentelor fără ca acestea să fie însoțite de o instrucțiune în limba română, iar peste 110 încălcări au vizat eliberarea preparatelor farmaceutice fără prescripția de la medic. Zeci de nereguli au fost găsite și la modul de păstrare a medicamentelor și vinderea preparatelor psihotrope, toate în creștere în comparație cu 2013. Mai mult, anul trecut au fost depistate și opt cazuri de vânzare a stupefiantelor și psihotropelor fără ca să existe și autorizație în acest scop.

Tot pe parcursul anului trecut au fost depistate și 16 cazuri când farmaciile activau fără licență, în comparație cu 2013, când nu a fost înregistrat niciun astfel de caz. Angajații Inspectoratului Farmaceutic au mai identificat și cazuri de vânzare a medicamentelor cu termenul de valabilitate expirat, precum și preparate care nu erau însoțite de documente care ar explica proveniența lor. În 25 de cazuri, la vânzarea medicamentelor erau implicate persoane care nu aveau studiile necesare.

În consecință, au fost întocmite 300 procese-verbale, ce vizează articolul 77 din Codul Contravențional, privind practicarea ilicită a activității medicale și farmaceutice.

Amintim că în Republica Moldova sunt înregistrate peste 6.000 de titluri de medicamente, iar pe întreg teritoriul țării sunt deschise peste 2.000 de farmacii.

 

 Articole relaționate: 

Farmaciștii își fac venituri, contrar legii. Într-o singură zi am cumpărat șapte tipuri de medicamente, care pot fi eliberate doar cu prescripția medicului 

După numeroase presiuni, legea care va face regulă în formarea prețurilor la medicamente a fost votată 

Metatron și Sangalimed, cele două firme bănuite de CNA că ar fi implicate în spălare de bani și evaziune fiscală. Avocatul companiilor susține că este vorba despre o tentativă de intimidare