Autor: Sorina Bujarov
Sezonul intoxicațiilor continuă. Mai multe persoane din raionul Cantemir au ajuns în stare gravă la spital, după ce au participat la o nuntă. Aceștia au dezvoltat toxinfecție alimentară, iar mai multe persoane care pregăteau bucatele au fost amendate.
11 persoane, printre care trei copii au ajuns la spital după ce au participat la o nuntă. Rezultatele investigațiilor de laborator au arătat că acestea s-au intoxicat cu bacteria „proteus vulgaris”. Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică spun că de vină ar fi persoanele care au pregătit mâncarea.
Acestea nu au respectat normele igienico-sanitare. Trei angajați ai localului au fost amendați cu câte 400 de lei.
„Opt din cei 11 au participat la nuntă, iar trei doar au consumat mâncare adusă de acolo. Evenimentul a avut loc pe data de 8 august, iar persoanele intoxicate au ajuns pe rând la spital. Deja am făcut unele investigații, în baza cărora am și amendat trei persoane, care s-au ocupat de pregătirea bucatelor”, a precizat pentru Sănătate INFO Dumitru Vrabie, medic șef la Centrul de Sănătate Publică din Cantemir.
Potrivit acestuia, ancheta epidemiologică este în desfățurare, iar personalul restaurantului unde a avut loc intoxicația în masă au fost reinstruite de către specialiștii în sănătate publică cum să respecte normelor sanitaro-igienice. „Au fost încălcate mai multe reguli de respectare a igienei. Încă investigăm, pentru a depista toate neregulile și pentru a le remedia, ca să nu mai avem intoxicații. Starea pacienților s-a ameliorat, fiind de o gravitate medie, ceea ce ne bucură. Deja supraveghem și starea celorlalți pentru a interveni la timp”, a mai adăugat Dumitru Vrabie.
█ Din nou intoxicații. Nouă persoane au ajuns la spital după ce au fost la o cumetrie
Specialiștii în sănătate publică atenționează că în perioada lunilor august – septembrie crește și numărul cazurilor de intoxicație. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă respectarea următoarelor reguli:
- Nu cumpărați produse alimentare comercializate în condiţii nesigure – din stradă sau din pieţe neautorizate;
- Transportaţi şi păstraţi alimentele la temperaturi adecvate;
- Evitaţi expunerea la temperaturi înalte şi la soare a produselor alimentare uşor alterabile;
- Organizaţi ceremonii pentru un anumit număr de invitaţi, cărora le pot fi create condiţii sigure de servire a alimentelor;
- La ceremonii, nu consumaţi bucate care stau pe masă de câteva ore într-o încăpere cu temperaturi ridicate. Nu le oferiţi copiilor și nici persoanelor în vârsă;
- Respectaţi regulile de igienă – spălați mâinile cu săpun înainte să gătiți bucate, înainte să luați masa și după ce mergeți la toaletă;
- Spălaţi cu detergenţi şi menţineţi curate suprafeţele şi vesela folosită pentru pregătirea şi servirea bucatelor;
- Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi bucatele fierte;
- Prelucraţi termic alimentele (temperatura să depăşească 70 C);
- Nu implicați persoanele bolnave în procesul de preparare a bucatelor;
- Adresaţi-vă imediat medicului la apariţia semnelor de boală (febră, dureri abdominale, diaree).
█ Articole relaționate: