Autor: Sorina Bujarov

Sezonul intoxicațiilor continuă. Mai multe persoane din raionul Cantemir au ajuns în stare gravă la spital, după ce au participat la o nuntă.  Aceștia au dezvoltat toxinfecție alimentară, iar mai multe persoane care pregăteau bucatele au fost amendate. 

11 persoane, printre care trei copii au ajuns la spital după ce au participat la o nuntă. Rezultatele investigațiilor de laborator au arătat că acestea s-au intoxicat cu bacteria „proteus vulgaris”. Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică spun că de vină ar fi persoanele care au pregătit mâncarea.  
Acestea nu au respectat normele igienico-sanitare. Trei angajați ai localului au fost amendați cu câte 400 de lei.

█ Atenție! Numărul cazurilor de boli diareice acute și de intoxicații alimentare va crește în următoarele luni 

„Opt din cei 11 au participat la nuntă, iar trei doar au consumat mâncare adusă de acolo. Evenimentul a avut loc pe data de 8 august, iar persoanele intoxicate au ajuns pe rând la spital. Deja am făcut unele investigații, în baza cărora am și amendat trei persoane, care s-au ocupat de pregătirea bucatelor”, a precizat pentru Sănătate INFO Dumitru Vrabie, medic șef la Centrul de Sănătate Publică din Cantemir.

Potrivit acestuia, ancheta epidemiologică este în desfățurare, iar personalul restaurantului unde a avut loc intoxicația în masă au fost reinstruite de către specialiștii în sănătate publică cum să respecte normelor sanitaro-igienice. „Au fost încălcate mai multe reguli de respectare a igienei. Încă investigăm, pentru a depista toate neregulile și pentru a le remedia, ca să nu mai avem intoxicații. Starea pacienților s-a ameliorat, fiind de o gravitate medie, ceea ce ne bucură. Deja supraveghem și starea celorlalți pentru a interveni la timp”, a mai adăugat Dumitru Vrabie.

█ Din nou intoxicații. Nouă persoane au ajuns la spital după ce au fost la o cumetrie 

Specialiștii în sănătate publică atenționează că în perioada lunilor august – septembrie crește și numărul cazurilor de intoxicație. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii recomandă respectarea următoarelor reguli:

  • Nu cumpărați produse alimentare comercializate în condiţii nesigure – din  stradă sau din pieţe neautorizate;
  • Transportaţi şi păstraţi alimentele la temperaturi adecvate;
  • Evitaţi expunerea la temperaturi înalte şi la soare a produselor alimentare uşor alterabile;
  • Organizaţi ceremonii pentru un anumit număr de invitaţi, cărora le pot fi create condiţii sigure de servire a alimentelor;
  • La ceremonii, nu consumaţi bucate care stau pe masă de câteva ore într-o încăpere cu temperaturi ridicate. Nu le oferiţi copiilor și nici persoanelor în vârsă;
  • Respectaţi regulile de igienă – spălați mâinile cu săpun înainte să gătiți bucate, înainte să luați masa și după ce mergeți la toaletă;
  • Spălaţi cu detergenţi şi menţineţi curate suprafeţele şi vesela folosită pentru pregătirea şi servirea bucatelor;
  • Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi bucatele fierte;
  • Prelucraţi termic alimentele (temperatura să depăşească 70 C);
  • Nu implicați persoanele bolnave în procesul de preparare a bucatelor;
  •  Adresaţi-vă imediat medicului la apariţia semnelor de boală (febră, dureri abdominale, diaree). 

 

█ Articole relaționate:

Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni 

Numărul persoanelor care s-au intoxicat la o nuntă, în creștere. 46 de persoane, printre care doi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai mic pacient are 1 an și nouă luni