Redactor: Ina Guțu

O metodă de regenerare a celulelor nervoase, deocamdată doar la șoarecii care au suferit leziuni ale coloanei vertebrale, pentru a le restabili funcția vezicii urinare, a fost elaborată de un grup de cercetători americani. Problema este că, în cazul paraliziei, cel mai afectat organ este anume vezica urinară, scrie Fox News.

Controlul acesteia este realizat de creier prin intermediul unor semnale transmise coloanei vertebrale. Atunci când o parte din nervii spinali suferă leziuni, legătura se întrerupe, dezvoltând riscul unor infecții urinare sau pietre la rinichi.

Este pentru prima dată când cercetătorii reușesc să regenereze celulele nervoase ale șoarecilor cu leziuni la coloană, după mai multe încercări eșuate. Acest lucru a devenit  posibil prin inserarea pe porțiunea lezată a unei combinații dintr-o enzimă bacteriană  numită chonrdoitinase și un factor de creştere fibroblast. După aceasta, măduva spinării s-a dezvoltat din nou, cu până la 12 milimetri, potrivit Medical Daily.

Pentru că șoarecii nu au capacitatea de a merge așa cum o fac oamenii, ceea ce au putut observa cercetătorii în urma acestui experiment a fost restabilirea funcției vezicii urinare. Rezultatele au arătat că, în urma aplicării acestei medode, șoarecii au reușit să-și golească și să-și controleze  vezica urinară cu 40 la sută mai eficient. Totodată, rozătoarele care au beneficiat de acest tratament aveau capacitatea de a reține un volum de urină de trei ori mai mare decât animalele care nu au beneficiat de el.

Oamenii de știință speră că metoda, care deocamdată nu a fost testată pe oameni, va produce efecte similare și în tratamentul persoanelor care au suferit accidente la coloana vertebrală.