Autor: Irina Papuc

Unii spun cu jumătate de gură că mai sunt optimiști, alții sunt pur și simplu rezervați, iar o altă categorie - cea mai restrânsă de altfel - nu-și mai pot reține dezamăgirea.

Furturile banilor publici, care se resimte enorm de mult în sistemul de sănătate, politizarea și numirea în funcții a oamenilor pe alte criterii decât capacitățile, sunt motivele pentru care o parte a comunității medicale nu mai crede în schimbări spre bine și doar aruncă în gol o frază devenită banală „le dorim succes”.

Am solicitat opinia mai multor doctori și profesori din sistemul medical, care să ne spună ce părere au despre schimbările de la Ministerul Sănătății, dar și despre cele care vor urma, întrucât experții au prezis deja schimbări de funcții la toate nivelurile - șefi de companii, agenții teritoriale și șefi de spitale. Iată opiniile lor:

 

 

Eva Gudumac, specialist în chirurgia pediatrică, membru al Academiei de Științe: „Cred că partidul lor trebuie să se cheme cel al Sănătății”

Domnul Gheorghe Țurcanu este elevul meu și îl cunosc foarte bine. Este un om integru și bine pregătit. Doamna Glavan este un manager extraordinar, la fel ca și Victor Savin, care a practicat medicina de-atâția ani. Toți acești oameni au capacități extraordinare. Cred că partidul lor trebuie să se cheme cel al Sănătății și gata, nu contează culoarea și nimic altceva.

Aș vrea ca noua echipă să convingă Parlamentul și Guvernul să medicina are nevoie de mult mai mulți bani. O societate nu are nimic mai important decât educația și sănătatea, iar cele mai multe resurse trebuie să fie alocate aici. Mi-aș fi dorit să fie soluționată problema lipsei utilajului, să le permită tinerilor specialiști să se perfecționeze în alte state și să fie pusă la punct o coordonare foarte bună dintre medicina de familie, cea urgentă și cea spitalicească. Totuși, dorința cea mai mare este să fie mai mulți bani.

 

Nicolae Jelamschi, secretar de stat la Ministerul Sănătății: „Nu contează cărui partid politic îi revine un minister”

Nu contează cărui partid politic îi revine un minister. Există un Guvern, care și-a asumat anumite responsabilități în cadrul în unui Acord de asociere cu UE și vedeți că planul de acțiuni nu s-a schimbat foarte mult. Respectiv, oamenii care au venit și-au asumat aceleași angajamente. Nu vreau să comentez afirmațiile despre implicarea politicului, întrucât sunt funcționar public, iar eu trebuie să-mi exercit atribuțiile.

 

 

Rodica Gramma, conferențiar universitar la Școala de Managment în Sănătate Publică: „Este un blestem continuu al Republicii Moldova”

Ce să spun? Sper să fie o echipă colaborativă. Pe Aliona Serbulenco o cunosc, am lucrat împreună la Ministerul Sănătății și cred că ea înțelege amploarea muncii pe care o presupune noua funcție. Pe Valentina Rotaru chiar nu o cunosc. Ce vă miră că oamenii sunt aleși pe criterii politice? Există precedente. Este un blestem continuu al Republicii Moldova. Funcțiile de viceminiștri și în general instituțiile din sănătate nu trebuie categoric politizate. Dar asta avem. Ceea ce mi-aș dori este ca oamenii să fie lăsați în funcții să-și facă treaba, pentru că sunt oprite reforme, proiecte internaționale și nu mai sunt duse la bun sfârșit. Oamenii trebuie să fie lăsați să lucreze, numai astfel își pot demonstra competențele. Sper mult că nouă echipă se va ocupa și de sănătate, nu doar de politică. 

 

Nelly Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova: „Funcțiile nu trebuie politizate, iar în sănătate trebuie să vină tehnocrați”

Este o echipă tânără și nu pot decât că le doresc succes. Desigur, funcțiile nu trebuie politizate, iar în sănătate trebuie să vină tehnocrați. Nu vreau să comentez riscurile implicării politicului în sănătate. Cu toții cunoaștem, am fost martorii mai multor situații generate în sistemul de sănătate. Suntem în perioadă de criză și mi-aș dori să facă față.

 

 

Valentin Friptu, obstetrician ginecolog, șef de Catedră la USMF „Nicolae Testemițanu”: „E ca și când eu aș fi numit ministru al Aviației”

Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Cu tot respectul pentru doamna Ruxanda Glavan, dar e ca și când eu aș fi numit ministru al Aviației, pe când eu n-am nimic cu acest domeniu și mi-ar lua cinci ani să le înțeleg pe toate. Dar noi asistăm la un fel de obrăznicie – știi că nu te pricepi, dar mergi mai departe. Pe vremea președintelui Petru Lucinschi am fost chemat viceministru, dar am dat înapoi. Am zis că nu sunt pregătit și că într-o instituție de stat trebuie să se regăsească oameni competenți. Acum e haos. Funcțiile se acceptă cu ușurință și obrăznicie. Cheltuim bani pentru instruirea doctorilor. Cei deștepți pleacă din țară, iar cei proști rămân. Da, da. Pentru că și la medicină vin oameni mai puțin pregătiți. Din păcate, să fii moldovean acum înseamnă să nu vezi nicio luminiță la capătul tunelului.

 

 

 

█ Articole relaționate:

Încă un viceministru pleacă de la Sănătate. Ce echipă își va forma ministrul Ruxanda Glavan 

Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea 

„Sacul cu bani” în Sănătate trece la democrați. Partidul va gestiona CNAM-ul și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Se confirmă. Rocada a avut loc. Ruxanda Glavan este candidatul democraților la funcția de ministru al Sănătății, iar Mircea Buga – candidat la cel al Muncii