Redactor: Sorina Bujarov

Atunci când guvernele doresc să reglementeze domeniul controlul tutunului sau să adopte măsuri menite să limiteze fumatul în țările lor, multe dintre ele s-au confruntat cu o oponență vehementă din partea unei organizații care, aparent, reprezintă drepturile comercianților. Vorbim despre Camera de Comerț  Americană, care în tăcere a lucrat în străinătate ca un câine apărător al industriei tutunului, scrie allgov.com.

Reporterii de la New York Times au demonstrat printr-un șir de materiale jurnalistice că Camera de Comerț Americană s-a transformat în ultima perioadă într-un „ciocan apărător” a industriei tutunului, făcând un lobby puternic în Ucraina, Uruguay, Republica Moldova, Filipine și în alte țări care încearcă de ceva vreme să elaboreze și să adopte o lege menită să lupte cu viciul fumatului. Aceste țări încearcă să se alinieze la Convenția Cadru a OMS – tratat internațional elaborat acum un deceniu, care prevede adoptarea unor măsuri anti-fumat. De altfel, acordul a fost ratificat de 179 de state, dintre care nu fac parte SUA, Haiti sau Cuba.

  Oficialii reacționează în cazul implicațiilor ascunse ale Camerei de Comerț Americane, în promovarea industriei tutunului 

AmCham-ul a mers atât de departe, încât a convins guvernul Ucrainei să depună o plângere juridică internațională împotriva Australiei, din motiv că guvernul australian a adoptat unele măsuri anti-fumat. Asta deși Ucraina nu importă țigări din Australia și nu era afectată în nici un fel de schimbările de pe continentul australian.

„Unii parlamentari ucrainieni s-au pronunțat împotriva acestei plângeri împotriva Australiei, considerând aceasta o acțiune absurdă. Aceștia nici măcar nu au vrut să investigheze de ce totuși guvernul ucrainian a înaintat o plângere în judecată împotriva unei țări cu care nu are nici un interes economic”, precizează jurnaliștii care au realizat o investigație ce scoate în vileag acțiunile Camerei de Comerț Americane. Potrivit acestora, Taras Kachka, cel care a și înaintat plângerea împotriva Australiei, este vicepreședintele Camerei de Comerț Americane, filiala din Ucraina.

█ Industria care ucide milioane de oameni, susținută de o organizație „cu spete” în businessul mondial. Toate țările sunt speriate după aceeași schemă 

Camera de Comerț Americană, condusă de Thomas Donohue, a lucrat, de asemenea, să se asigure că acordurile internaționale, cum ar fi Parteneriatul Trans- Pacific nu va împiedica comercializarea continuă a produselor din tutun și în alte țări.

Astfel de acțiuni însă a  costat scump organizația. De-a lungul anilor mai mulți comercianți importanți au părăsit AmCham-ul – Apple și Nike au părăsit organizația atunci când conducătorii acesteea amenința să dea în judecată Agenția pentru Protecția Mediului, din cauza reglementărilor sale asupra gazelor cu efecte de seră.

 

█ Articole relaționate:

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului

Patronii unor cafenele și restaurante din Chișinău, premiați pentru faptul că au interzis fumatul în localurile lor. „Sănătatea e mai importantă decât banii obținuți de la clienții fumători” 

Se tem că vor muri înaintea fumătorilor. Companiile producătoare de tutun scriu plângeri către Guvern și cer să nu fie excluși din procesul de consultări publice la noua Lege anti-tutun