Redactor: Ina Guțu

Lăsați la o parte cafeaua și băuturile energizante. Mâncarea și nu cafeina este combustibilul natural al organismului și sursa corectă de energie. Un grup de oameni de știință americani de la Colegiul de Medicină al Universităţii Penn State au descoperit o serie de alimente, bogate în carbohidrați (glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, fibrele alimentare), substanțe care reprezintă principala sursă de energie a organismului.

Boabele de quinoa. Conțin mai multe proteine decât carnea, dar nici un pic de colesterol. În aceste boabe mici, galbene și turtite, cu diametrul de 2milimetri, se găsește mai mult calciu decât în lapte, precum și o cantitate mare de vitamine A,C, D, E,K, concentrații mari de fier, cupru, magneziu, potasiu și alte minerale. Totodată acestea reprezintă peste 60% carbohidrați capabili să ofere organismului energie pentru o zi întreagă.

Fructele care conțin multă apă. Hidratarea este fenomenul cheie care ajută la transportarea oxigenului și hormonilor prin intermediul sângelui în tot organismul, iar în rezultat energizarea lui. Pentru o viață plină de energie, oamenii de știință ne recomandă să consumăm la fiecare masă câte jumătate de farfurie de fructe bogate în apă, cum ar fi pepene roșu, pepene galben sau fructe de pădure. Acestea pot contribui cu două pahare la cantitatea zilnică de apă necesară pentru un stil de viață sănătos. 

Lintea. Boabele de linte, cu un bogat conținut de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteine sunt o importantă sursă zilnică de energie. Totodată au un conținut scăzut de grăsimi. O cană de linte gătită reprezintă aproximativ două treimi din doza zilnică necesară de fibre.

Fulgii de ovăz. Deşi conţin glucide, fulgii de ovăz mențin totuși un nivel normal al zahărului în sânge. Se digeră repede şi stimulează tranzitul intestinal lent. Datorită conţinutului ridicat de carbohidraţi, fulgii oferă un plus de energie şi păstrează senzaţia de saţietate pe o perioadă lungă de timp. Ovăzul conţine magneziu, proteine şi fosfor - trei nutrienţi cu rol important în generarea energiei.

 

Articole relaționate:

Alimentele care îmbunătățesc funcționarea creierului

Există alimente care combat inflamația în organism

Topul celor 10 alimente care vin în ajutorul femeilor